Am primit zilele trecute la redacție vizita unui pensionar, mare iubitor al înaripatelor vestitoare ale primăverii, rugându-ne cu lacrimi în ochi să-l ajutăm să salveze ceea ce a mai rămas din familia de berze ce-și au cuibul în fața casei acestuia. Menționăm ca mama celor doi pui de barză, dar și unul dintre aceștia au sfârșit electrocutați zilele trecute.

Domnia sa a solicitat de nenumărate ori, în scris, către furnizorul de electricitate Enel Energie Muntenia să oprească preț de câteva minute furnizarea de energie electrică în zonă, contra cost, bineînțeles, și să i se dea posibilitatea să monteze pe stâlpul unde berzele își construiseră cuibul inițial, un alt cuib confecționat special de către acesta din platbandă galvanizată conform normelor văzute la diverse asociații pentru protecția animalelor.

Domnul Florin, căci acesta este numele pensionarului nostru, a luat legătura și cu firma ce efectuează prestări servicii în acea zonă de la care a primit răspunsul „vom monta acest cuib, dacă furnizorul de energie electrică ne va solicita acest lucru”.

Cum acest lucru încă nu s-a întâmplat încă, iubitorului de păsări i-a rămas soluția apelării la un cotidian care să-l poată ajuta în a salva restul familiei de berze.

Salvați familia de berze este și rugămintea noastră!

Se spune că dacă o barză își face cuibul pe acoperișul casei unui om sau pe gardul acestuia, acelui om, în anul acela, pe lângă că va fi ferit de hoți, nu-i vor fi stricate ogoarele de furtuni.

În gândirea tradițională, bunăvoința berzei era explicată prin credința că aceasta își plătește ospitalitatea față de gazda care o primește, transferându-i acesteia și gospodăriei sale o parte din surplusul de miracole cu care s-a întors din lumi necunoscute, poate „de dincolo”, devenind astfel o ființă „a casei”.

(Ana Magheru)