Fiind perioadă de vară, numeroși operatori economici din județ care comercializează produse alimentare perisabile (lactate, carne, pește, înghețată, ape minerale și ape de izvor, băuturi răcoritoare etc., au fost vizitați de către comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu pentru a constata modul în care aceștia comercializează produsele perisabile.

Având în vedere caracteristicile meteorologice, ale lunilor de vară (temperaturi caniculare de peste +36°C – +40°C), în luna iulie 2021, CJPC Giurgiu a desfășurat acțiuni de control la operatorii economici din județ, care comercializează produse alimentare perisabile (lactate, carne, pește, înghețată, ape minerale și ape de izvor, băuturi răcoritoare etc.) și prestează servicii de alimentație publică.

În cadrul acțiunilor de control desfășurate, au fost urmărite, cu prioritate, calitatea alimentelor si a băuturilor răcoritoare comercializate, condițiile de expunere, prezentarea si comercializarea produselor, precum și calitatea materiilor prime utilizate în alimentația publică, la prepararea produselor.”

Am solicitat de asemenea Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu să ne comunice dacă în urma acestor controale s-au aplicat și sancțiuni contravenționale: „În urma abaterilor constatate, comisarii CJPC Giurgiu au aplicat 7 amenzi contravenționale, în valoare totală de 70.000 lei.

La acestea s-au adăugat măsuri complementare, respectiv:

  • oprirea definitivă de la comercializare a peste 4.800 litri bere, băuturi răcoritoare etc., în valoare de circa 3.700 lei

  • oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor constatate pentru o unitate de alimentație publică

  • măsura de închidere temporară a unei unității de alimentație publică, pe o perioadă de cel mult 6 luni.”

Printre cele mai importante nereguli constatate de către CJPC Giurgiu au fost:

  • „nerespectarea condițiilor de depozitare/păstrare a produselor înscrise de producători

  • comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășite

  • utilizarea unor materii prime pentru prepararea diverselor sortimente de produse de fast-food, păstrate la temperaturi necorespunzătoare față de cele recomandate de producători

– nerespectarea condițiilor igienice de preparare pentru produsele de fast food (ex: paviment neigienizat, tavan deteriorat, echipamente și ustensile neigienizate, materii prime nesigure, lipsa monitorizării zilnice a temperaturilor din spațiile frigorifice.”

Mulțumim celor de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu pentru informațiile furnizate, promitându-vă totodată că vă vom ține la curent și în viitor cu activitatea acestora.

(Ana Magheru)