Noua echipă managerială a Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu (DGASPC), dovedește, după cum veți constata în rândurile de mai jos, atât ambiția de care dau dovadă, dar mai ales competența celor trei directori: Dan Sima (director general), Ciprian Marica și Cătălin Lupu ( directori adjuncți).

Ni s-a părut firesc ca la prima vizită din acest an, să ne interesăm de proiectele aflate în derulare sau de cele ce urmează a fi accesate în intervalul imediat următor. Astfel am aflat de la directorul general Dan Sima că proiecte sunt mai multe, nu doar unul singur. Primul, deja demarat din data de 9 noiembrie 2018, în valoare de 10 milioane de euro, este un proiect privind plata salariilor asistenților maternali profesioniști. O primă tranșă de 3 milioane a fost livrată deja, așa cum scria anterior chiar cotidianul nostru, și se întinde pe o perioadă de 5 ani, până în 2023 – ne preciza acesta.

Un al doilea proiect, având denumirea ”Centru Integrat de Servicii Sociale pentru Vârstnici ” ( prin Programul Operațional Regional- POR), se află în faza completărilor cererilor de clarificări în vederea finanțării – ne spunea Ciprian Marica, director adjunct al Direcției. Valoarea este de 4,22 milioane lei. Al treilea proiect a fost depus prin Programul Operațional Componentă Umană (POCU) și include un pachet de servicii pentru vârstnicii din comuna Malu și localitățile limitrofe (Slobozia, Malu, Vedea și Găujani). Proiectele constau în înființarea unui Centru integrat de servicii sociale ce va avea 3 componente : un centru de zi; o unitate de îngrijiri la domiciliu și o cantină socială. Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria comunei Malu. Cele două proiecte sunt complemantare, primul vizând înființarea Centrului de Servicii prin reabilitarea și amenajarea unei clădiri aflate în proprietatea primăriei Malu, iar cel de-al doilea vizează formarea personalului de specialitate și implementarea serviciilor pentru persoanele vârstnice. Valoarea proiectului este de 1,3 milioane de lei – ne preciza psiholog Monica Lăceanu, șefa Complexului de Servicii Sociale a Direcției – ce ne-a oferit o serie întreagă de alte date extrem de utile redactării cu exactitate a acestui material.

Am aflat totodată că proiectul ”Venus”, demarat pe ”Violența în Familie” și derulat prin Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Șanse (ANES) , urmează să intre și el în aplicare foarte curând. Proiectul constă în construcția unei rețele de 43 de apartamente, la nivel național, unul fiind ridicat la Giurgiu urmând să fie alocat victimelor violenței domestice, cazarea fiind temporară. Valoarea acestuia se cifrează în jurul a 200.000 de euro, implicând achizițiile și dotarea – ne spunea Cătălin Lupu , director adjunct al Direcției.

Pe lângă toate aceste proiecte mai sunt în curs de evaluare alte cinci ce sunt planificate a fi demarate în acest an. Ele privesc înființarea de 9 locuințe protejate, plus patru centre de zi, ne mai spunea Dan Sima, directorul general al DGSAPC, cel care în doar 6 luni a reușit nu numai să facă vizibilă această Instituție ci să atragă, așa cum am constatat, proiect după proiect și multe, multe milioane de euro. La proiectele pe care vi le-am prezentat se adaugă reparațiile capitale la aproape toate cele 32 de centre ale Direcției, realizate doar din resurse proprii. Dar toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul direct și necondiționat al președintelui Consiliului județean Giurgiu, Marian Mina – ne-a mai spus directorul general Dan Sima, înainte de a ne despărți de acest colectiv managerial de excepție, vizibil satisfăcut de numărul impresionant al proiectelor cuprinse în portofoliul Direcției, pentru acest an.

(Tincu Florian)