Teoria conspirației sau de ce și la cine latră câinii în Giurgiu!

0
1150

Problema haitelor de câini devine un subiect care are ecouri mai mari decât lătratul acestora. Evident că opiniile sunt nuanțate, în funcție de culoarea partidului, interesul unor politicieni și nu în cele din urmă a iubitorilor de animale.

Subiectul este  complex și dacă dorim cu adevărat să identificăm adevărații vinovați, dar să găsim și soluții, trebuie mai întâi de toate să gândim rațional și să știm să interpretăm legislația în domeniu.

Câinii din Municipiul Giurgiu  se împart în două categorii: câini fără stăpâni (comunitari), de care se ocupă societatea Giurgiu Servicii Locale ( ca urmare a contractului de delegare) și câinii cu  stăpâni (unii dintre ei cu pedigree), aflați sub îngrijirea cetățenilor, în curțile sau la domiciliul acestora.

Ce facem însă atunci când mulți dintre giurgiuveni, deși au un câine sau mai mulți, refuză să conștientizeze că din momentul în care doresc să crească sau adoptă un astfel de animal au și anumite obligații. Iată ce spune Legislația în domeniu:

(3) În vederea înregistrării câinilor, proprietarii au obligaţia de a solicita identificatorului şi operatorului RECS identificarea electronică cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii conform prevederilor legale, înregistrarea în RECS, eliberarea carnetului de sănătate şi a paşaportului, după caz

(7) Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică utilizator al RECS, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moartea.

(8) În cazul morţii animalului, proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legi, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate.

(9) În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât şi noul deţinător al câinelui au obligaţia să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze în acest registru schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă.

O parte dintre giurgiuveni sunt de bună credință și își îndeplinesc aceste obligații, ce nu sunt o opțiune, ci așa cum menționam  o obligativitate, însă sunt și cetățeni care deși ”latră” pe unele rețele de socializare ”cât de ineficientă este administrația locală”,  ei sunt cei ce au în gospodăriile lor  sau în apartamente, câini  pe care îi dețin fără niciun document, fără a-i vaccina sau steriliza.

La scurt timp după ce patrupedele nasc la domiciliul iubitorului de animale, puii sunt aruncați de acesta, culmea!, chiar pe domeniul public, pentru ca apoi tot ei să arate cu degetul spre Primărie, făcând – așa cum notam la început – comentarii malițioase,  pozând, n oameni morali, educați, îngrijorați și indignați totodată de soarta acestor patrupede de care nu cu mult timp înainte tocmai s-au lepădat!

 Tot din categoria celor lipsiți de  orice scrupul civic  sunt  cei care, sunt plătiți să  aducă  din alte zone limitrofe Municipiului câini pe care îi eliberează, noaptea ca hoții, prin zonele mai puțin frecventate ale orașului.

Am fi curioși să aflăm dacă DSVSA Giurgiu deține o cifră reală  a  numărului de câini cu stăpâni de pe raza Municipiului Giurgiu, dar  și  câte controale mixte au efectuat medicii concesionari,  împreună cu reprezentantul  Poliției Animalelor și ai altor instituții locale, cu scopul de a controla și izola acest fenomen extrem de periculos și de jenant totodată pentru un popor civilizat.

Presa locală, la rândul ei, se limitează doar la a publica fotografii inedite, urmărind factorul emoțional și evident un număr cât mai mare de vizualizări. Deși, informarea corectă a cetățenilor implică o serie de alte date, precum nivelul atitudinii civice a locuitorilor unei comunități față de acest subiect, impactul  educativ al fenomenului prezentat și nu în ultimul rând feedbackul obținut .

O alte categorie ciudată de cetățeni, sunt cei care atunci când apar hingherii, au reacții agresive față d aceștia, bruscându-i, înjurându-i , ba chiar  obstructionându-le activitatea.

Iubitorii de animale, ar trebui să înțeleagă însă că nu în acest mod îți arăți afecțiunea față de un câine. Nu în acets mod îl protejezi.  Dragostea față de un animal nu înseamnă  inconștiență și nici lipsă de responsabilitate.

Puțini știu că maidanezii, cum mai sunt ei numiți, sunt expuși zilnic unui întreg șir de pericole: de la accidente în trafic, mușcături de căpușe, până la infecții de tot felul, pe fondul faptului că nu sunt  vaccinați, deparazitați,  la rândul lor reprezentând un pericol pentru cei din jurul lor, așa cum nu odată s-a demonstrat acest lucru. În acest context, mulți giurgiuveni au fost mușcati și agresați de câini  care în anumite circumstanțe  devin extrem de agresivi.

Prin urmare iubirea pentru animale înseamnă în primul rând  protecția reala a acestora, înseamnă vaccinare, sterlizare, deparazitare și nu în ultimul rînd microcipare și nicidecum hrănitul acestora la colț de bloc sau în praful  străzii…

Până când vom simți că cetățenilor acestui oraș chiar le pasă de câinii fără stăpân, fenomen care în statele din afara țării a fost pur și simplu eradicat, vom solicita autorităților locale, Prefecturii Giurgiu  să ceară periodic instituțiilor precum DSVSA, Poliția Animalelor  să întreprindă controale și Campanii de informare a cetățenilor și mai ales să aplice sancțiuni severe celor care se opun sau îi obstrucționează pe cei care chiar vin în sprijinul acestor patrupede.

Și astfel probabil că sintagma aia cu ”…se aud lătrând câinii în Giurgiu”, va rămâne doar o simplă istorioară cu accente anecdotice, fără vreo corespondență în realitate!

(Jurnal)