Recent, Agenția Națională a Medicamentului a emis un ordin prin care era interzisă comercializarea, prin intermediul farmaciilor, a testelor COVID 19, de orice fel ar fi fost acestea.

Testele rapide antigen pentru diagnosticul COVID-19 nu pot fi vândute în farmaciile din România, deoarece sunt teste pentru uz profesional, iar „atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise”, anunță Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Totuși, testele rapide vor putea fi comercializate în continuare online, deoarece nu există prevederi legale care să interzică această practică. Agenția Medicamentului recomandă ca ele să fie vândute în mediul online numai cu precizarea că sunt „doar pentru uz profesional”, scria HotNews.ro, pe data de 22 noiembrie 2020.

De asemenea, Agenția Națională a Medicamentului precizează că art. 15 din Hotarârea de Guvern nr. 798 / 2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro reglementează că în cazul acestor teste, în scopul aplicării marcajului CE, producătorul trebuie să urmeze procedura menţionată în anexa nr. 3 şi să emită declaraţia de conformitate CE înainte de introducerea pe piaţă a dispozitivelor. Produsele sunt introduse pe piață în baza declarației de conformitate dată de producător.

Agenția Națională a Medicamentului atrage atenția că în media au apărut recomandări pentru utilizarea individuală a acestor teste, făcute de către neprofesioniști, iar aceste teste nu sunt de autotestare. „Testele rapide pentru autotestare au un alt regim de introducere pe piață, cu implicarea unui organism notificat care evaluează conformitatea acestor produse.”

Cu toate acestea, imediat, mediul on-line s-a umplut de reclame și de oferte de asemenea teste rapide antigen COVID 19, fiecare garantând, care mai de care, acuratețe a rezultatului de peste 98%. Mai mult, până și prețul pare a fi unul extrem de ispititor, două bucăți (pachet) costând jumătate din valoarea unui test executat la Spitalul Județean.

Întrebați despre aceste tipuri de teste, reprezentanții Colegiului Farmaciștilor Giurgiu au declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, că nu au avut la comercializare asemenea tipuri de teste, nici înainte, nici după emiterea deciziei Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

„Acestea sunt teste strict profesionale, și nu este normal să fie vândute oriunde, și, mai ales, oricui. Nu este recomandat nimănui să cumpere – mai ales din on-line – aceste tipuri de teste, pentru că, dincolo de orice „garanție” pe care o oferă, pot fi doar niște personaje ce urmăresc un singur lucru: îmbogățirea rapidă, pe seama panicii create de această pandemie”, au mai precizat reprezentanții Colegiului Farmaciștilor Giurgiu.

(Jurnal)