47,5 miliarde de euro au fost alocați pentru sprijinirea administrațiilor locale afectate de pandemie, după ce, în plenul Parlamentului European a fost votat REACT-EU, primul instrument din Planul de redresare a economiei europene.

REACT-UE va sprijini IMM-urile aflate în dificultate – inclusiv în sectoarele turismului și culturii – freelancerii, antreprenorii, schemele de muncă de scurtă durată pentru angajați și lucrătorii independenți, va finanța îmbunătățirea accesului la servicii sociale și de sănătate, inclusiv pentru copii, dar și  proiectele digitale pentru educație (e-educație)”, preciza europarlamentarul giurgiuvean Dan Motreanu.

Resursele vor fi puse la dispoziție prin intermediul fondurilor structurale ale UE. 37,5 miliarde de euro vor fi alocate pentru anul 2021 și 10 miliarde de euro pentru anul 2022.

De asemenea, europarlamentarul giurgiuvean mai preciza că statele membre vor avea o mare flexibilitate pentru cheltuirea acestor bani. „Proiectele ca răspuns la criza COVID-19 acoperite de REACT-EU vor fi eligibile începând cu 1 februarie, iar țărilor UE li se va permite să folosească resursele până la sfârșitul anului 2023, dincolo de propunerea inițială a Comisiei care prevedea anul 2022.

Întreprinderile și regiunile europene au nevoie de sprijin urgent, REACT-EU fiind infuzia de oxigen așteptată de toate regiunile afectate de criză pentru refacerea economiilor.

În mod exceptional nu există nicio defalcare pe categorii de regiuni. Statele membre trebuie să asigure repartizarea echilibrată a ajutorului financiar, ținând seama de nevoile zonelor celor mai afectate”, a mai declarat Dan Motreanu.

(Jurnal)