Persoanele fizice care au realizat anul trecut venituri extrasalariale din activităţi independente, dividende, jocuri de noroc, chirii şi alte surse au obligaţia de a-şi definitiva impozitul pe venit pentru 2018 până pe data de 15 martie.

Şi în 2019 se păstrează obligaţia de a plăti contribuţia la sănătate pentru veniturile extrasalariale dacă realizezi mai mult de 12 ori salariul minim pe economie, adică 24.960 lei. „Pentru ce este peste, se percepe 10% din salariul minim, adică 208 lei pe lună”.

Anul aceste se păstrează scutirea la plata contribuţiei la sănătate şi a celei la pensie pentru persoanele cu venituri din drepturi de autor, singura condiție pentru această scutire fiind aceea că respectivele persoane trebuie să fie şi salariate.

Pe de altă parte, „se păstrează plata la pensii pentru persoanele care înregistrează venituri din activităţi independente chiar dacă sunt salariate, dacă sunt peste plafon. Acum, codul fiscal face referire la mai multe salarii minime. (…) Există un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca asigurările sociale pentru veniturile extrasalariale vor fi calculate la nivelul de 2080 lei ori 12 luni”.

(Jurnal)