Profesorul Emil Păunescu și-a lansat joi, 24 ianuarie, când s-a aniversat 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, volumul „Giurgiu la Centenar 1918 – 2018”, în care a cuprins, după cum declara, două categorii de texte, elaborate de-a lungul anului în care s-a sărbătorit Centenarul.

„În prima parte este vorba despre publicistică: un grup de microeseuri referitoare la momente din istoria orașului Giurgiu, un articol despre un roman istoric și o trecere în revistă a proiectelor istoriografiei giurgiuvene care s-au materializat în acest an. În cea de a doua pun la dispoziția celor interesați câteva documente și informații inedite, rod al cercetărilor mele recente în legătură cu epoca Primului Război Mondial și a Marii Uniri la Giurgiu”, spunea, în cadrul ceremoniei de lansare a cărții, autorul Emil Păunescu.

Inițial, autorul a avut intenția editării unei simple broșuri, care să conțină descoperiri proprii făcute în diverse instituții cu privire la istoria Unirii în Giurgiu. Din cele cinci materiale pregătite pentru respectiva broșură, în volumul lansat joi s-au regăsit patru, cel de-al cincilea, o lucrare amplă, nefiind gata în timp util pentru a fi publicat. „Scriu puțin, pentru că sunt foarte exigent cu ceea ce scriu!”, preferă să declare Emil Păunescu.

Lansarea cărții a avut loc la sediul ALDE Giurgiu, cei care, de altfel, au și sponsorizat apariția volumului.

(Jurnal)