Scopul campaniei de vaccinare – nu doar în România, ci la nivel global – este obținerea imunității colective în timp util .  Deocamdată sunt multe  variabile însă,  care pun în pericol atingerea acestui deziderat .În acest context, exista trei scenarii vehiculate:

1. Că oamenii vor trebui sa se revaccineze; 2. Că pandemia nu o să fie oprită pentru ca nu vor fi imunizati suficienti oameni ; 3. Că va apărea o noua tulpină, în fața căreia vaccinurile actuale vor deveni inutile.

La acest moment România se află  pe locul doi în topul țărilor din Uniunea Europeană, raportat la viteza cu care decurge campania de vaccinare și la numărul persoanelor imunizate, potrivit Politico. Totusi, daca va continua în acest ritm, tara noastra ar urma sa îsi vaccineze circa 70% din populație în decembrie 2022.

Estimarea este facuta fara a lua în calcul problemele de livrare pe care le-a anunțat Pfizer, în urma cărora Valeriu Gheorghita, coordonatul campaniei de vaccinare, a anuntat ca, începând cu 28 ianuarie, se amână cu zece zile programarile pentru prima doză a persoanelor din categoria personalului esențial.

Astfel, termenul pentru atingerea imunizarii colective ar putea sa fie depasit și mai mult.

Atat Pfizer, cât și Moderna, au anunțat că vaccinurile contra COVID-19, concepute de ei , ar asigura anticorpi circa doi-trei ani. Aceste calcule se fac pe baza unor modele matematice.

Totuși, certitudinea vine din intervalul care a trecut de când primii oameni au fost vaccinați în studiile clinice, moment de la care au trecut 6-8 luni.

Scenariile, în cazul în care nu dobândim imunitatea colectivă până la toamnă

Radu Țincu, medic primar la secția de Terapie Intensiva a Spitalului Floreasca, din Bucuresti, a explicat, pentru Ziare.com, ce înseamnă fiecare din cele 3 scenarii existente.

Scenariul 1

Totul depinde de cat de mult persista imunitatea si că, în functie de acest lucru, vor fi întocmite politicile sanitare. El atrage atentia asupra faptului ca, în cazul în care campania de vaccinare se prelungeste mai mult decât imunitatea, revaccinarea o să fie necesară.

Se pare ca aceasta imunitate dureaza minim sase luni. Au trecut mai mult de sase luni de când cei din studiile clinice au fost vaccinati si înca au anticorpi. Totusi, va trebui sa terminam campania de vaccinare cât înca avem imunitatea dobândita post vaccin. Daca întindem campania peste această perioada, este clar că primii care au fost vaccinați îsi vor pierde anticorpii între timp si vor trebui sa fie revaccinați”, declara Radu Tincu.

Scenariul 2

Medicul include și acest scenariu, foarte plauzibil în cazul în care nu se atinge o imunitate colectiva de 70-75%. În absența lui, oamenii vor continua să se îmbolnăvească, paturile de la ATI nu se vor elibera, iar focarele nu vor fi ceva de domeniul trecutului.

„Dacă nu atingem un prag de imunizare colectivă de 70-75% din populatie, asta înseamnă ca virusul va continua să se transmita în comunitate. În absenta acestui grad de imunizare colectiva, nu se va opri pandemia. Va fi încetinita, dar va continua să genereze pacienti pozitivi. În momentul în care ajungem la un prag de 70-75% din populatie vaccinată, transmiterea este foarte dificilă pentru că nu mai sunt suficiente gazde unde virusul să se replice”, explica Radu Tincu.

Scenariul 3

Al treilea scenariu, care poate și cel mai sumbru, se refera la posibilitatea să apară o alta variantă virală a COVID-19 care sa nu raspunda la vaccinurile dezvoltate. În acest caz, totul se va lua de la capăt si goana dupa crearea vaccinului va începe din nou.

Vedem că apar tot felul de variante virale. Variante virale care, din fericire, raspund la vaccinul creat. Însă nimeni nu poate garanta că virusul nu o să sufere o mutație nouă, care să afecteze tocmai proteina de suprafață pentru care au fost create vaccinurile.

Daca acest lucru se întâmpla, vaccinurile pe care le avem în prezent devin inutile si va trebui să facem alt vaccin, care să răspundă noilor variante virale”, mai spune dr. Radu Tincu.

Medicul susține că, oricum, vaccinurile vor trebui să fie îmbunătățite, făcând o comparație cu vaccinul antigripal.

(Jurnal)