Întotdeauna, românul a fost inventiv. O dovedește și modalitatea găsită de turiști de a fenta, cumva, regula impusă de statul vecin, Bulgaria, aceea de a prezenta un test antiCOVID la intrarea pe teritoriul său.

De vineri, 29 ianuarie, testul negativ COVID trebuie să fie prezentat de orice turist care intră în Bulgaria. Cu toate acestea, mulți dintre compatrioții noștri care își programaseră, de ceva timp, vacanța în țara vecină au găsit metode inedite de fenta restricția. Inițial, la începutul acestui an, autoritățile din Bulgaria au deschis granițele, iar românii au luat cu asalt stațiunile de schi din țara vecină. Cei ale căror sejururi începeau, de fapt, pe 29 sau 30 ianuarie, au plecat mai devreme spre țara vecină. Mai exact, în seara de 28 ianuarie au ales să treacă prin punctele de frontieră din sudul României.

Am avut cereri de la turiștii care au vacanțe în Bulgaria în această perioadă, cerându-ne să le negociem cu hotelurile un check-in timpuriu cu o zi sau două, pentru a nu mai plăti testul. Pe unii am reușit să îi ajutăm, pe alții nu!”, susțin reprezentanții agențiilor de turism.

Acest comportament este de înțeles, având în vedere că prețurile pentru trei nopți, la un hotel de trei stele din Bansko, sunt mai mici decât costurile pentru un test PCR.

„Dacă toți ar ajunge să procedeze în această manieră, în mod sigur am ajunge la o problemă pentru că acest comportament este, pe cât de înțeles, pe atât de iresponsabil, în condițiile în care acum au apărut mai multe tulpini de coronavirus, unele mai contagioase decât altele”, susțin oficialii din turismul românesc.

Deși a existat această „portiță” pe care unii au exploatat-o la maxim, cel puțin la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu nu s-au înregistrat creșteri ale timpilor de așteptare pe sensul de ieșire din țară către Bulgaria, în dreptul autoturismelor.

(Jurnal)