România ar putea exporta URȘI! La acest moment avem cel mai mare număr din Europa!

0
523

Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat recent că România are cea mai mare populaţie de urşi circa 60% din urșii Europei.

„Avem o cifră aproximativă dată de autorităţile din România şi vorbim de circa 4.000 de urşi. Pot fi mai mulţi sau mai puţini, dar cam aceasta este cifra. Iar în total, la nivelul Uniunii, vorbim de circa 6.500 de urşi. Deci, aşa cum se vede, numărul de urşi e mare în România”, a spus comisarul european.

Totuşi, autorităţile trebuie să ia măsuri pentru a nu se mai întâmpla tragedii, iar oamenii e nevoie să ştie cum să reacţioneze când se întâlnesc cu ursul.

„Din alt punct de vedere, cred că România este norocoască, pentru că are un asemenea mediu, în care să trăiască populaţia cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Urşii sau lupii sunt animale care îşi caută hrana şi, uneori, când fac acest lucru, se apropie de oameni”, a continuat oficialul european.

Nu în ultimul rând, Virginijus Sinkevicius a precizat că nu este la curent cu  ideea fostului ministru al mediului, Graţiela Gavrilescu, enunţată pentru prima dată în 2017, ca România să exporte urşi, dar a precizat că ţara trebuie să realizeze o evaluare a numărului de urşi şi „în funcţie de numărul lor, vom vedea în care anexă se încadrează şi ce măsuri se pot aplica”.

Cert este că de circa 5 ani nu mai se mai obțin  nici venituri din partidele de vânătoare care se ridicau uneori și la 3.000-5.000 de euro per participant!

La această oră  avem o supra-populație de urși. Numărul estimat de exemplare astăzi, în pădurile din România este de 16.500!

Într-un calcul simplu, cu banii obținuți pe doar 10.000 de urși vânduți, am putea construi autostrada Brașov-Comarnic!

Rata de înmulțire anuală a acestora este de 10%. Dacă am lua în calcul ultima socoteală, ne-am apropia de cifrele enunțate de profesioniști.

De menționat faptul că numărul victimelor umane,  doar în ultimii trei ani, suflete ucise de urși, a fost de 5!! 

(Jurnal)