Euro a ajuns marţi la egalitate cu dolarul. Este entru prima dată în 20 ani, când un euro a ajuns să valoreze mai puțin de un dolar pe piețele externe – adică 0,99 dolari. 

În lunile următoare, s-ar putea ajunge la o întârirea dolarului american cu 5%-10% faţă de euro. Am putea vedea un dolar mai puternic decât euro în lunile următoare?

Cotația mai slabă a euro a fost însă de scurtă durată. Economiștii spun că moneda unică europeană a fost afectată de politica băncii centrale americane de majorare a dobânzilor, dar și de temerile legate de recesiune în zona euro.

Slăbirea monedei europene face ca importurile să fie mai scumpe, ceea ce alimentează și mai mult creșterea inflației. La Banca Națională a României, un euro era miercuri cotat la 4 lei și 94 de bani, iar un dolar – la 4 lei și 92 de bani.

Un Euro valora 1,2249 dolari la începutul anului trecut şi 1,1374 dolari în prima zi a anului curent. Departe sunt zilele când pentru un Euro se plăteau peste 1,3 dolari (2014), 1,4 dolari (2011) sau chiar 1,5 dolari (în timpul crizei financiare).

Doar anul acesta, până la închiderea zilei de marţi, Euro a pierdut 11,8%, iar faţă de ianuarie 2021, 18,1%.

Preocupările referitoare la încetinirea serioasă în economia blocului european, inflaţia ridicată, impactul constrângerilor economice impuse de relaţiile cu Rusia, efectele scumpirii energiei asupra bazei industriale, contracţia exporturilor Germaniei sau deteriorarea sentimentului consumatorilor, printre altele. Unul din motoarele importante ale regiunii, industria germană, a oferit deja semne deloc încurajatoare”, arată o analiză în acest sens.

(Jurnal)