Medicul militar Valeriu Gheroghita, coordonatorul campaniei de vaccinare în Romania, a declarat în 26 ianuarie, că, începând de joi,  28 ianuarie, se amână o parte din programările pentru prima doză a persoanelor din categoria personalului esențial, cu zece zile.

Conform acestuia, persoanele care deservesc domenii esențiale și care nu au peste 65 de ani sau nu suferă de boli cronice, vor fi reprogramate.

Astfel că, persoanele programate să primeasca prima doza de vaccin anti-Covid între 28 ianuarie și 11 februarie, care nu fac parte din categoriile exceptate și menționate mai sus, vor fi amânate cu 10 zile.

Măsura a fost luata pentru a nu afecta doza de rapel și vaccinarea persoanelor vulnerabile – bolnavi cronici și persoane cu vârsta peste 65 de ani. Cei reprogramați vor fi anunțați prin e-mail și SMS, conform medicului Valeriu Gheorghiță. Reprogramările se vor face în aceleași centre de vaccinare.

Soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel, fără să afectăm vaccinarea celor din etapa a doua de vaccinare este ca începând cu 28 ianuarie, să se reprogrameze cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, pentru doza unu. Se va menține același ritm de vaccinare pentru doza unu pentru restul persoanelor.

Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vaccinate până acum, adică peste 441.000 de persoane. Perioada dificilă pentru noi este până pe 15 februarie. E un moment pe care vrem să-l depășim împreună. Este nevoie să avem răbdare. E o situație care a apărut în mai multe țări europene, rezolvata prin diferite soluții, a precizat Gheorghiță.

Persoanele care au vârsta peste 65 de ani și cele care au boli cronice vor face vaccinul la data programată, chiar dacă sunt programate la vaccinare după data de 28 ianuarie. Persoanele din categoria celor care deservesc activitățile esențiale vor primi un email și un mesaj SMS, prin care vor fi informate în legătură cu decalarea datei vaccinării.

Ne menținem același obiectiv ca pe trimestrul 1, până la finalul lunii martie să ajungem la 1,2 milioane persoane vaccinate. Nu avem un calendar de livrare pentru al doilea trimestru, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Ce se întâmplă la Giurgiu…

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, până la data de 27 ianuarie, inclusiv, au fost vaccinate 5.009 persoane, în ambele etape de vaccinare. Administrarea rapelului a început de ieri, 27 ianuarie, pentru primele cadre medicale vaccinate. Până în prezent, au fost primite de la CNCAV – 5.009 doze de vaccin Pfizer împotriva COVID-19. Din aceleași informații, în județ nu avem situații de doze care să fi fost neutilizate sau aruncate.

Pentru perioada următoare, au fost comandate 1.254 de doze de vaccin Pfizer, cifra reprezentând numărul persoanelor programate în platforma electronică de programare, Se administrează același tip de vaccin și la rapel.

La nivelul județului Giurgiu, 462 de persoane programate pentru vaccinare în perioada 28 ianuarie – 11 februarie, care fac parte din Etapa II de vaccinare, respectiv care activează în domenii esențiale, vor fi reprogramate la un interval de 10 zile, conform modificărilor Strategiei Naționale de Vaccinare, care prioritizează persoanele peste 65 de ani și cu boli cronice în cadrul campaniei de vaccinare. Cele 462 de persoane vor fi înștiințate secvențial asupra noii date de programare, sistemul informatic nepermițând ca toate aceste persoane să fie anunțate concomitent, în aceeași zi, asupra modificării datei de programare pentru vaccinare.

(Jurnal)