Prețul pâinii, încotro?

0
196
paine

În luna august a anului 2022, prețul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare comparativ cu luna august 2021, fiind a zecea creștere înregistrată în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, conform datelor publicate de Eurostat.

Potrivit Eurostat, preţul pâinii în UE este, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021.

Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020”, a informat Eurostat.

În magazinele din municipiul Giurgiu, o franzelă, în funcție de gramaj, poate ajunge și la 5 lei, iar o pâine mai mare, cu semințe, costă și 6-7 lei. Doar chiflele mici mai sunt sub 1 leu, dar situația este în continuă schimbare.

Însă unele ţări UE au fost afectate mai mult decât altele. Cele mai mari creşteri ale preţului pâinii au fost înregistrate în Ungaria (cu un avans de 66% în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmată de Lituania (33%), Estonia şi Slovacia (ambele cu 32%).

La polul opus, cele mai mici creşteri ale preţurilor pâinii au fost înregistrate în Franţa (8%), Luxemburg şi Ţările de Jos (ambele cu 10%).

Eurostat spune că pâinea, legumele şi carnea, alimentele în general au devenit mai scumpe, o creştere deosebită fiind înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi.

Această evoluţie este cauzată în mare parte de invazia rusă în Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale în condiţiile în care Rusia şi Ucraina erau marii exportatori de cereale din Europa, dar și de oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.

În general, creșterea prețurilor este generală în Europa. Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 9,1% în august 2022, față de 8,9% în iulie, potrivit Eurostat. Cu un an înainte, rata inflației era de 3,0%.

(Jurnal)