Europarlamentarul liberal, Dan MOTREANU: „România a reușit să își umple depozitele de gaze naturale în proporție de peste 80%”

0
177

România a reușit să își umple depozitele de gaze naturale în proporție de peste 80%. România a atins astfel ținta stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie.

«Așa cum am promis, vom avea suficiente cantităţi de gaz pentru iarna 2022–2023, astfel încât să protejăm consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale și industria critică», a declarat premierul Nicolae Ionel Ciucă.

Pe lângă asigurarea stocurilor, Guvernul Nicolae Ciucă a luat măsuri și pentru plafonarea prețurilor la gazele naturale, printr-o ordonanță de urgență aprobată recent.

În cazul clienților casnici, nu există un plafon de consum, prețul fiind de maximum 0,31 lei/kWh.

Prețul este de maximum 0,37 lei/kWh, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Traderii care vând succesiv cantități de energie electrică cu scopul de a crește prețul în piață vor fi sancționați de ANRE cu amendă de 5% din cifra de afaceri.

În prezent, România produce aproximativ 25 de milioane de metri cubi de gaz pe zi și consumă 13 milioane. Diferența este depozitată pentru a asigura rezervele pentru iarnă.

REPowerEU este inițiativa prin care Comisia Europene își propune să pună capăt cât mai curând posibil dependenței de gazul rusesc. REPowerEU prevede ca rezervele subterane ale gazelor în UE să fie umplute la 80 % din capacitate până la 1 noiembrie 2022, pentru a asigura aprovizionarea pentru iarna următoare.

Uniunea Europeană a reușit să umple depozitele de gaze în proporție de 84,9%.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)