* Care a fost valoarea amenzilor, și câte din acestea au fost încasate * Unde au fost depistate cei mai mulți lucrători „la negru”

Activitatea de control desfășurată pe parcusul anului 2018 de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu, pe lângă îndrumare, prevenire și informarea agenților economici cu privire la legislația muncii în vigoare, a fost și de diminuare a fenomenului “muncii la negru”, fenomen care afectează atât bugetul consolidat al statului cât și persoanele fizice implicate, aflate, de cele mai multe ori, în necunoștință de cauză.

Astfel, inspectorii de muncă din cadrul ITM Giurgiu au efectuat un număr de 740 controale la tot atâția agenți economici de pe raza județului Giurgiu, ocazii cu care au fost sancționați 49 de agenți economici pentru munca nedeclarată.

  • au depistat 82 de persoane care practicau muncă fara forme legale de angajar Dintre aceștia, 30 erau femei, fiind depistată ca fiind angajată și o persoană a cărei vârstă era sub 18 ani. Astfel, au fost sancționați 89 de angajatori cu 50 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 1.756.000 lei. Din păcate, circa 25% din valoare a fost încasată: 256500 lei. De remarcat este faptul că, la unii angajatori, au fost depistați mai mulți angajați fără forme legale, la unii fiind vorba chiar și de 10 persoane.

Comerțul, alimentația publică, construcțiile, prestările de servicii, protecția și paza, panificația și agricultura sunt domeniile de activitate în care inspctorii ITM Giurgiu au identificat angajați fără forme legale.

(Jurnal)