Cu circa o săptămână în urmă, în satul Brăniștari, aflat pe raza comunei Călugăreni, un cetățean a anunțat faptul că, din cei 40 de porci pe care îi creștea în gospodărie, o parte i-au murit. Conform celor declarate de primarul comunei Călugăreni, Marin Voinea, s-au instituit imediat măsurile cerute de lege pentru evitarea răspândirii virusului care, de altfel, a și fost confirmat la analizele luate animalelor îngropate.

Referindu-se la zvonul conform căruia omul respectiv ar fi fost dat în vileag de niște concetățeni care îl ajutaseră să îngroape, în fundul curții, animalele moarte, primarul Voinea ne spunea:

„Omul a venit direct la noi, la autorități. E adevărat, a îngropat animalele moarte în fundul curții, dar nu a fost dat în vileag de nimeni. Noi am intervenit și, așa cum se știe, din fericire nu au mai fost confirmate alte cazuri”, ne spunea primarul Voinea.

Un alt caz din comună, care a pus pe jar autoritățile, a fost cel al porcului mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare în zona satului Crucea de Piatră, comuna Călugăreni. Referindu-se la acest aspect, primarul Marin Voinea mai preciza:

„Aici noi, ca și autoritate publică locală, nu avem foarte multe atribuțiuni. Fiind vorba despre un porc mistreț, găsit pe fond de vânătoare, este mai mult treaba asociației de vânători și a administratorului fondului de vânătoare, Ocolul Silvic Comana în acest caz. Noi a trebuit doar să le punem la dispoziție un teren…”, a încheiat primarul comunei Călugăreni.

Dar, de departe, una dintre marile probleme ale locuitorilor din comună, și nu numai a lor, este legată de Târgul din Călugăreni, care, odată cu confirmarea cazului de pestă porcină africană, a fost închis.

„Târgul este, în continuare, închis, pentru toți comercianții. Din păcate, locuitorii comunei, care trăiesc din grădinărit, au de suferit, pentru că nu își pot comercializa recolta. Sunt legume perisabile, nu vorbim aici despre cereale. Dar, din păcate, aflându-ne în perioada de carantină, de 40 de zile de la confirmarea virusului, nu putem deschide târgul, pentru că există riscul ca acest virus să fie adus și de cetățenii care vin din județele învecinate, unde sunt focare mult mai multe și mai mari de pestă porcină africană. Sper ca, după trecerea celor 40 de zile, să putem da drumul Târgului, măcar pentru produsele legumicole”, a mai precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, primarul comunei Călugăreni, Marin Voinea.

(Jurnal)