Palatele și cluburile copiilor sunt între foate puținele structuri care mai oferă elevilor activități gratuite, cu personal a cărui specializare e atestată de stat. Noua Lege a Educației, aflată în dezbatere publică, pune sub semnul întrebării existența acestui serviciu, prin simplul fapt că pasează finanțarea și administrarea acestor structuri la primăriile locale. 

Mai mult se urmărește scoaterea din sistemul educațional a personalului didactic din aceste instituții și transformarea acestora într-un fel de funcționari publici, asta deși aceste persoane au participat la concursuri de titularizare, grade didactice și cursuri de perfecționare.

Știm însă că palatele și cluburile copiilor sunt între foate puținele structuri care mai oferă elevilor activități gratuite, cu personal a cărui specializare e atestată de stat.

Noua Lege a Educației, aflată în dezbatere publică, pune sub semnul întrebării existența acestui serviciu, prin simplul fapt că pasează finanțarea și administrarea acestor structuri la primăriile locale.

În opinia celor vizați, asta înseamnă practic desființarea serviciului oferit. Legea prevede clar că profesorii devin funcționari, iar cum Primăria municipiului Giurgiu nu excelează la capitolul fonduri, ar putea fi practic începutul sfârșitului acestor activități gratuite pentru elevii giurgiuveni.

Proiectul de lege a picat ca o sentință pentru profesorii Palatului Copiilor din Giurgiu, care se văd cu carierele în pericol de anulare.

„Am dat examene de titularizare, gradele, adunate în ani mulți de muncă, cel puțin vreo zece ani, ca orice profesor din școală. Dacă se aplică asta, mulți vom pleca în școli, dacă vom putea”, spune un cadru didactic al Palatului Copiilor din Giurgiu.

De curând, în mediul online circulă o petiție intitulată „STOP DESCENTRALIZĂRII ÎN EDUCAȚIE! PALATELE, CLUBURILE COPIILOR ȘI CLUBURILE SPORTIV ȘCOLARE TREBUIE SĂ APARȚINĂ MINISTERULUI EDUCAȚIEI! SUSȚINE ȘI TU!, susținătorii fiind îndemnați să o semneze.

Mai mult, în data de 10 august, la București, se va organiza un miting în scopul continuării activităților acestor instituții.

Personal, ambii mei copii au frecventat și frecventează diverse cursuri organizate de Palatul Copiilor Giurgiu, fiind singurul loc ce oferă la nivelul municipiului, cursuri gratuite, în foarte multe domenii, de la canto, dans, diverse sporturi, la învățarea limbii engleze, chimie experimentală, creație artistică ori teatru.

S-ar putea ajunge ca palatele și cluburile copiilor să fi intens politizate, iar extincția lor să fie un rezultat cert.

Dacă educația nu este o prioritate pentru Ministerul Educației, de ce ar fi pentru consiliile locale și județene?

Oricine crede altceva poate fi bănuit doar de naivitate.

(Ana Magheru)