Parohia Vedea își sărbătorește mâine, 27 iulie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Așa cum scriam la finele lunii trecute, lucrările de recondiționare și amenajare a Bisericii Sfântul Pantelimon din comuna Vedea s-au finalizat, astfel că mâine, 27 iulie, credincioșii comunei Vedea și nu numai aceștia sunt așteptați la Sfânta Liturghie de hram a bisericii din localitate.

Primarul comunei Vedea, Marian Țaga a vizitat de nenumărate ori șantierul acestei bisericii, arătându-se nerăbdător ca aceasta să fie finalizată.

Proiectul româno-bulgar „Moștenirea creștină în coridorul cultural Ruse-Giurgiu”, „The Cristian heritage along the cultural corridor Ruse-Giurgiu” face parte din cadrul programului V-A România Bulgaria.

Partenerii acestui proiect sunt Biserica „Sf. Parascheva” din Ruse, Episcopia Ruse, comuna Vedea, Biserica Sf. Pantelimon din Vedea, Episcopia Giurgiu și biserica „Sf. Gheorghe” din Ruse.

Proiectul vizează și includerea acestor biserici în circuitul turistic, mai ales că picturile bisericii din Vedea, considerată înaintea reînceperii lucrărilor de reabilitare, drept a doua „Biserică neagră” după cea din Brașov, au fost realizate de renumitul pictor român Gheorghe Tăttărescu, același care a pictat și Biserica „Buna Vestire” din municipiul Giurgiu.

Primarul comunei Vedea, Marian Țaga, ne declara că „s-au făcut eforturi supraomenești ca această biserică să fie finalizată”.

Reamenajarea și consolidarea bisericii Sf. Pantelimon a presupus restaurarea interiorului, a exteriorului, a clopotniței, acoperișului, dar și a pavajelor, urmând ca în viitor, să fie restaurată și catapeteasma bisericii.

Deși, proiectul a fost implementat cu fonduri europene, Primăria a trebuit să asigure plata integrală a materialelor necesare, dar și a constructorilor, urmând ca banii să fie ulterior primiți de la Uniunea Europeană.

Nu trebuie uitat felul în care arăta această biserică înaintea acestei restaurări și eforturile pe care primarul le-a făcut în acești doi ani de a asigura finanțare pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât locuitorii comunei să se bucure de rezultatul final de astăzi, „o biserică restaurată care urmează să fie introdusă în circuitul turistic al județului”.

În această zi de sărbătoare, părintele paroh al bisericii, Casian Puflea așteaptă să-i binecuvânteze pe toți credin­cioșii care au așteptat să cinstească moaștele Sfântului Pantelimon de la această biserică.

De asemenea, în vreme de pandemie, Sfântul Pantelimon este ocrotitor al celor bolnavi, dar și al celor care se îngrijesc de sănătatea lor.

Așadar, sunteți așteptați cu mic cu mare la Sfânta Liturghie de hram a bisericii din comuna Vedea, o biserică ce are o istorie foarte interesantă despre care cititorii au citit și în alte materiale realizate de cotidianul Jurnal giurgiuvean.

(Ana Magheru)