Miercuri dimineață un grup de brancardieri și cadre din ISU Giurgiu au reușit cu dificultate să scoată din Ambulanță o femeie ce acuza boala picioarelor de elefant – ”elefantiazis-ul” – o maladie crudă care face un adevărat calvar din viața celor ce suferă de așa ceva.

 De data aceasta a fost vorba despre o femeie în jur de 50 de ani care acuza vizibil, dureri mari. După cum arăta, femeia probabil depășea în greutate suta de kilograme.

Contactați pentru mai multe amănunte, reprezentanții ISU ne spuneau că astfel de cazuri în care cetățenii solicită ajutorul pompierilor pentru a putea fi coborâți de la etajele superioare ale blocurilor de locuit, cu tărgile, acuzând o serie întreagă de afecțiuni ce îi împiedică să se miște pe propriile picioare, se petrec aproape în fiecare zi.

De obicei cei ce suferă de această boală, încep să ia brusc în greutate, indiferent de ce ar mânca, ajungând în câţiva ani să îşi dubleze masa corporală. Surplusul de grăsime se formează mai ales în zona picioarelor, afectând puternic mobilitatea persoanei, în cazul de față, cel al femeii.

Sumele necesare investigaţiilor şi intervențiilor chirurgicale, ulterioare, care i-ar putea reda şansa la un trăi decent sunt extrem de complexe și costisitoare.

Conform acelorași surse, va fi nevoie atât de intervenţii chirurgicale de micşorare a stomacului, precum şi operaţii de extirpare a surplusului de ţesut de pe abdomen şi membre inferioare.

În literatura medicală, ”elefantiazis-ul” apare ca fiind o boală ce presupune îngroşarea anormală a unor regiuni corporale, mai ales a membrelor inferioare, prin inflamarea ganglionilor şi a căilor limfatice din ţesutul conjunctiv. Boala apare la ambele sexe, deosebindu-se două forme principale, una dobândită, iar cealaltă moştenită.

(Jurnal)