MApN a obținut încă din 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II (în total 21 de aeronave fără pilot, câte 3 per sistem), plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.

Drona Hermes 450 este una dintre cele care ar putea intra în dotarea Armatei Române până la finalul anului. Aparatul de zbor are o rază de acțiune de 200 de kilometri, poate atinge o viteză de 176 de kilometri pe oră și se poate ridica la cel mult 5 500 de metri.

Poate zbura timp de 20 de ore cu o singură încărcare și e folosită în misiuni de recunoaștere și supraveghere.

O altă opțiune este care execută misiuni chiar și în zone în care semnalul GPS este bruiat și poate fi echipată și cu bombe.

Drona Watchkeeper X dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, lucru ce ar putea ajuta România în ceea ce privește detectarea și urmărirea submarinelor în Marea Neagră mai ales în contextul în care Rusia are o desfășurare de forțe impresionantă acolo.

Totodată directorul general al U-TacS, Yogev Dahan, şi președintele și director general al Aerostar Bacău, Grigore Filip, au semnat la Bacău un Memorandum de Înţelegere pentru crearea unui consorţiu care să producă dronele Watchkeeper X.

Astfel, România va produce drone Watchkeeper X, sisteme militare compatibile cu standardele NATO, care au executat deja misiuni în Afganistan și Irak.

Consorţiul va include şi participarea companiilor Thales Systems România, Romaero SA şi a Institutului Naţional de Cercetare Aerospaţială din România „Elie Carafoli”, potrivit unui comunicat al U-TacS.

(Jurnal)