Noua lege a pensiilor vine cu surprize  și pentru cei care încasează pensie de urmaș. Aceasta va fi însoțită de o indemnizație. Este vorba despre un ajutor. Persoana în cauză va primi 25% din pensia soţului decedat. Banii se vor putea cumula cu propria pensie. 

Potrivit legii, o altă condiție pentru a primi pensie de urmaș rămâne aceea ca cei doi să fi fost împreună de cel puțin 15 ani.

„Pensia de urmas se menține si, în plus de actualele prevederi, apare o noua prestatie, si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor, care va primi 25% din pensia sotului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se arată în proiectul noii Legi a pensiilor. În cazul în care căsătoria a durat mai puțin de 15 ani, dar nu sub 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie in minus.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi pensie de urmaș?

Persoanele interesate trebuie să beneficieze de pensie de limita de vârstă, să aibă stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depășească 80% din salariul minim brut. De asemenea, cei interesați pot încasa 50% din pensia decedatului dacă renunță la pensia proprie.

Pot cumula pensia de urmaș cu alte venituri următoarele categorii de persoane:

  1. a) pensionarii pentru limita de vârstă;
  2. b) nevăzătorii;
  3. c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
  4. d) copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84 lit. a) si b). 

Și copiii pot primi pensie de urmaș: 

  1. a) până la vârsta de 16 ani;
  2. b) dacă își continuăstudiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;
  3. c) pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute la lit. a) sau b).

(Jurnal)