În România, comercianții online pun în cârca clienților suportarea costurilor pe care le au cu folosirea unor sisteme de plată online, cum ar fi plata cu cardul de credit sau de debit. Astfel de practici vor fi interzise în momentul în care o lege importantă va intra în vigoare după ce va trece de Camera Deputaților și va fi promulgată de Iohannis. După ce legea intră în vigoare, comercianții care folosesc servicii de plată nu vor mai putea, în anumite situații, să pretindă consumatorilor să suporte comisionele pentru folosirea serviciilor de plată. Pentru ca această interdicție să se aplice, este necesară însă îndeplinirea a două condiții:

Furnizorul de servicii de plată a comerciantului și banca (sau emitentul cardului) ale cărei servicii le folosește consumatorul să fie localizați în Spațiul Economic European (statele membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia) și consumatorul să facă o plată pe baza unui card de credit sau de debit sau un transfer bancar în Euro. Cu toate acestea, consumatorul va trebui să plătească el, în continuare, comisioanele la care este obligat în baza folosirii serviciilor furnizorului său de servicii de plată. Dar nu va mai trebui să suporte comisioanele la care este obligat comerciantul față de furnizorul acestuia.

Motivul pentru care s-a ajuns la modificarea aceasta a fost explicat în cadrul preambulului directivei. Mai exact, conform acesteia, comerțul transfrontalier online ar putea fi afectat, din cauză că se ajunge ca unii comercianți stabiliți în state membre ale UE unde este permisă „suprataxarea” (suportarea de către consumator a comisioanelor plătite de către comerciant pentru folosirea unui serviciu de plată) să impună această suprataxare cumpărătorilor din state membre unde aceasta e interzisă.

În același timp, există cazuri când comercianții le impun consumatorilor să plătească mai mult decât au plătit ei, inițial (comisionul), pentru folosirea unor servicii de plată.

 

(Jurnal)