Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu găzduiește expoziția Ioanei Ghimpețeanu „Florile, izvor nesecat de frumusețe”

0
275

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu găzduiește și în luna septembrie a.c., prima expoziție a Ioanei Ghimpețeanu organizată prin amabilitatea managerului Gabriel Dumitru și a colaboratorilor săi.

Ionuț Gheorge, director adjunct al Muzeului Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu, prezent la vernisaj aprecia că „deși Ioana Ghimpețeanu este artist amator, desenele și picturile sale ne înfățișează flori rupte din matca lor de o deosebită autenticitate, sensibilitate și prospețime. De profesie inginer agronom a fost aproape de peisaje naturale toată viață, peisaje care au inspirat-o să creeze aceste lucrări”.

Un capitol important din biografia sa este reprezentată de perioada când în calitate de profesor a știut să transmită elevilor bucuria de a desena ceea ce a învățat de la profesor Petra Tănase Șerbănescu, pictor.

Fiica, Angela Ghimpețeanu, absolventă a Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, cu înțelegere pentru timpul lăsat în urmă, a completat în mod fericit cu amintirii din copilăria sa, legate de primele desene realizate sub privirea atentă a mamei care a și încurajat-o pe drumul creației pas cu pas.

În continuare, profesor Doina Gălăteanu a spus: „Creatoarea acestor minunate desene merită felicitări și pentru faptul că ne-a oferit posibilitatea să le admirăm în acest cadru. Frumusețea florilor a fost însuflețită și de emoțiile personale trăite de-a lungul timpului în mijlocul naturii. Astăzi, am înțeles că fiica doamnei a moștenit talentul mamei care a și îndrumat-o să urmeze cursurile învățământului universitar.”

Această expoziție care cuprinde peste 30 de lucrări pe lângă rolul decorativ, redă și starea de visare a creatoarei prin îndelungata observare a florilor, izvor nesecat de frumusețe. Am descoperit și admirat o diversitate de forme și simfonii de culori de la florile roșii de trandafiri, la maci, lalele, flori albe de margarete și cale, flori mov de iris și galben de narcise. Dintre fori, se pare că floarea soarelui i-a răscolit sufletul cel mai adânc. Floarea verii pe care soarele a colorat-o în galben, împodobește câmpuri întregi în sudul însorit, care au inspirat-o pe artistă.

În lucrările sale, preocupată în principal de redarea frumuseții florilor cât mai fidel, nu și-a propus să transmită un mesaj mai profund decât acela al imaginii strict descriptive reproduse aproape fotografic.

Cei prezenți la vernisaj și- au acordat răgazul să privească, să admire și să se bucure de ceea ce au descoperit. Acum, când lumea dă semne că-și pierde busola și când sunt semne de neliniște, este necesar, ca din când în când, să ne bucurăm de frumusețile din jurul nostru.

(Angela Bucur)