Europarlamentarul liberal, Dan Motreanu împreună cu mai mulți colegi din Parlamentul European, au adresat Comisiei Europene o întrebare referitoare la îmbunătățirea și asigurarea respectării Regulamentului UE privind drepturile pasagerilor în transportul aerian.
„Am semnalat faptul că grevele și lipsa de personal cauzează haos în rândul companiilor aeriene europene și în aeroporturi. Pasagerii sunt puși în situația de a aștepta mai multe luni pentru a primi rambursări, fiind disponibile puține informații despre cererile lor în curs.
De asemenea, contactarea companiilor aeriene prin e-mail sau telefon pentru informații despre rambursările aferente zborurilor anulate sau în cazul pierderii sau deteriorării bagajelor se poate dovedi foarte dificilă. Acest comportament arată clar că Regulamentul UE privind drepturile pasagerilor în transportul aerian nu este pus în aplicare în mod corespunzător.
Am solicitat Comisiei Europene să precizeze cum se asigură de respectarea legislației UE de către companiile aeriene, astfel încât să fie respectate drepturile pasagerilor.
De asemenea, am solicitat să ne fie prezentate măsurile care vor fi puse în aplicare pentru a consolida Regulamentul UE privind drepturile pasagerilor în transportul aerian, de exemplu compensații automate, furnizarea de informații clare, ușor accesibile pentru pasageri.
Comisia Europeană monitorizează îndeaproape situația din aeroporturile europene și este în strânsă legătură cu organismele naționale de aplicare a legii responsabile cu drepturile pasagerilor aerieni, se afirmă într-un răspuns primit de la Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi.
În acest context, industria a fost informată în mod corespunzător că drepturile pasagerilor trebuie respectate și că pasagerilor ar trebui să li se ofere un transport aerian fiabil, confortabil, sigur și securizat.
În conformitate cu normele UE privind drepturile pasagerilor, Comisia nu are competența de a interveni în litigii individuale între pasageri și transportatori aerieni. Comisia monitorizează dacă autoritățile naționale din statele membre implementează în mod corect normele UE privind drepturile pasagerilor și dacă promovează o coordonare adecvată între acestea.
Propunerea de revizuire a Regulamentului (CE) nr. 261/2004, care vizează îmbunătățirea aplicării drepturilor pasagerilor din transportul aerian, are prioritate interinstituțională. Cu toate acestea, până în prezent, dosarul este în curs de examinare în cadrul Consiliului. De asemenea, Comisia efectuează în prezent o revizuire a drepturilor pasagerilor în cazul unor situații de criză.”
(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)