Potrivit tuturor marilor televiziuni  din SUA,  Joe Biden a câștigat alegerile . El l-a învins pe Donald Trump și în Pennsylvania devenind  cel de-al 46-lea președinte al SUA. Donald Trump însă susține că el a câștigat…

Mii de americani celebrează în stradă victoria lui Biden, cu imagini transmise LIVE pe rețelele de socializare.

Donald Trump a respins printr-un comunicat de presă victoria lui Biden si a anunțat că de luni începe bătălia juridică.

Un oficial al comisiei electorale din Georgia a anunțat într-o conferință de presă că diferența dintre cei doi candidați era la ora 22.00 ( ora Americii), de 1.585 de voturi în favoarea lui Joe Biden.

Deși în majoritatea sondajelor de opinie de dinaintea alegerilor Biden era cotat cu șanse mari să câștige aceste alegeri, în cele din urmă cursa electorală a fost mult mai strânsă, în așteptarea voturilor exprimate prin corespondență, care au trebuit numărate manual. 

Inițial Donald Trump părea să repete situația din 2016, când și-a adjudecat toate statele indecise, dar asta numai pentru că voturile prin corespondență au fost numărate mai târziu. Scrutinul de anul acesta a fost aparte prin prisma faptului că aproape o sută de milioane (peste 70%) din voturi au fost exprimate anticipat.

Diferența în favoarea lui Biden au făcut-o alegătorii din Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, state care în ultimii 32 de ani au fost câștigate de democrați, cu o singură excepție, alegerile din 2016 când Trump s-a impus în fața democratei Hillary Clinton. Georgia este însă cea mai importantă surpriză, un stat în care democrații nu mai câștigaseră din 1992.

 De altfel, cu excepția Atlantei, Georgia a rămas republicană, iar o explicație pentru succesul de acum poate avea legătură cu protestele din acest an, după ce un tânăr de culoare a fost împuşcat în timpul confruntării cu doi poliţişti albi, care au susţinut că s-a opus arestării. Un eveniment care a declanșat o adevărată isterie internațională… 

(Jurnal)