Dragi cititori, ne aflăm doar la o zi distantă  de ziua închinată cinstirii celor doi mari arhangheli, Mihail şi Gavriil, împreună cu soborul tuturor îngerilor. Dacă până acum,  zilele trecute, am văzut, rând pe rând, cine sunt acești doi sfinți, Sfântul Arhanghel Mihail – „Căpetenia Îngerilor” și Sfântul Arhanghel Gavriil – „Mesagerul lui Dumnezeu”,  iar astăzi ne vom opri pentru câteva minute pentru a înțelege mai bine ce înseamnă această sărbătoare. 

Trebuie să pornim de la ideea că Biserica Ortodoxă, pe 8 noiembrie nu îi serbează doar pe cei doi Arhangheli ci serbează toate puterile cerești. La momentul creației lumii, „[…] a făcut Dumnezeu cerul și pământul” (Fac. 1, 1). Cerul înseamnă lumea spirituala a puterilor cerești, a îngerilor, iar pamantul, lumea materiala în care noi trăim. . Îngerii sunt așezați, în nouă cete, fiecare dintre ele având o anumită misiune de împlinit în cer şi pe pământ. Sfinții Arhangheli alcătuiesc una dintre aceste cete îngerești (a opta).

Cetele îngerești sunt împărțite în 3 mari categorii, în funcție de misiunea lor dar și de cât de aproape sunt de tronul lui Dumnezeu. În prima grupare, sunt Serafimii, care sunt cel mai aproape de Dumnezeu și au rolul de a-i călăuzii pe oameni spre dragostea lui Dumnezeu, Heruvimii care au obiectivul de a-i lumina pe oameni pentru a cunoaște tainele lui Dumnezeu dar și Tronurile care stau în fața lui Dumnezeu. 

A doua grupare este alcătuită din îngerii care se numesc Domnii care au menirea de a-i ajuta pe cei care conduc dăndu-le înțelepciune, Puterile care dau răbdare și putere oamenilor dar și Stăpâniile care îi ajută pe oameni să își stăpânească mai bine simțurile. 

Ultima grupare îngerească este formată tot din trei categorii de îngeri: Începătoriile care păzesc țările, orașele și satele de primejdii, Arhanghelii care au misiunea de a vesti oamenilor tainele lui Dumnezeu dar și Îngerii care sunt cei mai apropiați de noi și ne ocrotesc, după cum eram învățați de mici de mame sau bunice „Înger, Îngerașul meu, Ce mi te-a dat Dumnezeu…”. 

În ziua de 8 noiembrie sunt cinstiți toți Sfinții Îngeri, însă Biserica ni-i aduce în atenție pe Mihail şi Gavriil, care s-au învrednicit să primească misiuni cu totul speciale din partea lui Dumnezeu. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil simbolizează Vechiul și Noul Testament, Sfântul Mihail reprezentând Legea lui Moise, a dreptăţii, iar Sfântul Gavriil, Legea cea Nouă, a iertării și a iubirii. 

MDB