În ultima discuție avută cu directorul furnizorului de energie termică în sistem centralizat, la nivelul Municipiului Giurgiu, Global Energy Production (GEP), ing. Sorin Cepraga, am  dorit să aflăm care sunt investițiile și eventual  lucrările de modernizare ce vor fi realizate în următoarea perioadă.  Astfel am aflat de centralele ce urmează a intra în funcțiune în foarte scurt timp, la nivelul Municipiului, care vor acoperi necesarul de căldură în locuințe al tuturor beneficiarilor de energie termică în sistem centralizat. La acest moment două centrale sunt în curs de realizare. Este vorba de CT Nord și CT Istru, centrale ale căror lucrări au demarat anul trecut, ce au fost incluse în programul „termoficare- Căldură și confort, 2006-2019” – spunea Sorin Cepraga.

Stadiul lor de realizare este : 70% pentru Centrala CT Nord, punerea ei în funcțiune fiind preconizată pentru  luna iunie a acestui an și 85-90% pentru centrala CT Istru, punerea acesteia în funcțiune urmând a se face probabil  la aceeași dată.  În concluzie, din iarna viitoare zona de Centru a orașului și zona cartierului Tineretului vor fi alimentate din CT Nord, în timp ce zona Istru și zona ANL-urilor vor fi alimentate din CT Istru , rămânând ca pentru zona de sud a orașului alimentarea să se facă din vechea locație, CET Giurgiu – mai preciza Sorin Cepraga. 

Referindu-se la viitoarele investiții, directorul GEP Giurgiu menționa: La acest moment se întocmesc procedurile de achiziție pentru întocmirea studiului de fezabilitate și alegerea consultantului de proiect pentru depunerea la Ministerul Fondurilor Europene a unei Centrale de Biomasă, de aproximativ 4 MW, centrală care  va fi amplasată în zona de Nord a Municipiului, investiție ce se ridică la 9 milioane de euro. Noutatea constă în faptul că pusă în funcțiune prețul rezultat al energiei termice va scădea… La fel și gradul de poluare. Va fi o centrală pe cogenerare care va putea să ușureze efortul financiar al comunității locale în ceea ce privește plata subvențiilor cât și plata energiei electrice rezultată în urma iluminatului public. Pentru cei ce nu cunosc principiul funcționării pe biomasă, precizăm că asta înseamnă: lemne, reziduri agricole, biomasă agricolă, și implicit șlam-ul rezultat din stațiile de epurare a apei  orașului. Dacă lucrurile merg bine, iar proiectul va fi depus până în luna iulie, realizarea investiției nu va dura mai mult de 3 ani. Astfel, centrala am putea-o folosi déjà în iarna 20121-2022 – mai spunea directorul Sorin Cepraga. În urma acestei investiții, mai preciza directorul GEP, valoarea facturilor beneficiarilor de agent termic ar putea scade cu circa 10%.

(Florian Tincu)