Autoritățile turce au ordonat sâmbătă, 16 iulie, reținerea a 2.745 de judecători ți procurori după tentativa de puci, după cum informează Reuters citând informații transmise de postul de televiziune NTV.
Anterior, potrivit Anadolu, Consiliul Suprem al Judecătorilor si Procurorilor, autoritatea judiciara de top a Turciei, a suspendat 2.745 de judecatori. În cursul zilei de sambata au mai fost retinuti: comandantul Armatei a III-a Erdal Öztürk (
Acesta este acuzat de tradare) și comandantul Armatei a II-a, generalul Adem Huduti dar si un membru al Curtii Constitutionale turce, Alparslan Altan.
Peste 2.700 de judecatori si procurori si 3.000 de soldati, retinuti. Printre ei, nume importante: un membru al Curtii Constitutionale si comandantii Armatelor a II-a si a III-a.
Armata a II-a, cu baza in Malatya, protejeaza granitele Turciei cu Siria, Irak si Iran.
In aceeasi situatie se afla si un membru al Curtii Constitutionale turce, Alparslan Altan. Politia turca l-a retinut sambata pe Alparslan Altan, membru al Curtii Constitutionale si cea mai importanta figura judiciara dintre numeroasele persoane retinute dupa tentativa esuata de puci, informeaza CNN Turk.
Consiliul Suprem al Judecatorilor si Procurorilor a mai decis sa demita din cadrul sau 5 membri în urma deciziei Procuraturii din Ankara de a-i retine. Patru dintre ei au fost arestati preventiv.
Un număr de 48 de membri ai Consiliului de Stat, cu presupuse legaturi cu organizatii teroriste, au fost de asemenea arestati preventiv. Din toti cei 140 de membri ai Curtii de Apel, retinuti pentru presupuse legaturi cu organizatii teroriste, 11 au fost arestati preventiv tot sambata.
Consiliul Suprem al Judecatorilor si Procurorilor, autoritatea judiciara de top a Turciei, a suspendat 2.745 de judecatori, dintre care 541 de la instante locale si 2.204 de la curtea judiciara, in urma incercarii esuate de lovitura de stat efectuata vineri seara, scrie ANADOLU.
Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că responsabil pentru puciul din ţara sa este Fethullah Gulen, un „imam cu două feţe”, care are 11 şcoli în România, şi public vorbeşte despre pace, însă susţinătorilor săi le transmite să ajungă la cârma Turciei. ŞTIRI
Cum a fost România amestecată …
Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România – au 11 şcoli în România – au organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa… el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor. În ultimii doi ani am văzut această faţă urâtă a sa”, a declarat ambasadorul Turciei în Romania, la Realitatea TV.
Ambasadorul susţine că grupului lui Gulen „este ca Illuminati”, acţionând din umbră. El explică şi de ce autorităţile turce au luat măsuri dure împotriva unor membri din administraţie, inclusiv din justiţie. „Este un grup de oameni care îl urmează pe un cleric musulman radical (Fethullah Gulen, n.r). Acesta locuieşte în SUA, într-un exil autoimpus. Membrii acestui cult religios islamic sunt prezenţi în diferite instituţii – Armată, Poliţie, Serviciile de Informaţii, în sistemul judiciar – aşa că atunci când în armată primeşti ordine de la superiori şi ei au primit, la rândul lor, ordine de la acest imam. În interiorul statului, au format un stat paralel”, spune diplomatul.
Osman Koray Ertaş afirmă că serviciile turce de informaţii au lansat avertismente de ani de zile că membrii acestei structuri paralele sunt prezenţi în Armată, dar „Armata are un statut special”. „Nimic nu s-a făcut pentru a-i căuta pe aceşti membri. Din nefericire, ieri am învăţat o mare lecţie. Membrii acestui grup au încercat să lanseze această intervenţie militară în ţară: a fost un lucru evident, cei mai mulţi generali au fost împotriva acestei lovituri de stat”, spune el. Solicitarea lui Erdogan Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Statelor Unite să îl predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat. Într-un discurs rostit în mijlocul susţinătorilor săi strânşi la Istanbul, Erdogan a spus că există “forţe externe care vor să întoarcă această naţiune împotriva forţelor armate”.
Premierul turc Binali Yildirim a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că orice ţară care îl sprijină pe Fethullah Gulen – acuzat că s-ar afla la originea tentativei de lovitură de stat de la Ankara – va fi considerată în război cu Turcia. Binali Yldirim a avertizat că oricine este de partea lui Gulen „nu va fi considerat un prieten al Turciei şi va fi considerat în război cu Turcia”. Clericul musulman Fetullah Gulen s-a autoexilat în Statele Unite şi, conform BBC, este considerat al doilea cel mai puternic om din Turcia. De altfel, premierul turc a declarat în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, că tentativa de lovitură de stat a fost un act de rebeliune pus la cale de mişcarea loială clericului Fethullah Gulen, din Statele Unite, deşi gruparea acestuia a condamnat-o. Gulen a transmis o declaraţie New York Times prin care neagă implicarea şi condamnă „în cei mai duri termin” lovitura de stat, spunând că guvernele se schimbă democratic, nu prin forţă.
(sursa adev.ro )
Miroase a făcătură.