Să nu ziceți că nu v-am spus! Ce conţin brânzeturile din marketurile noastre …

1
10359

61798324Un studiu privind calitatea brânzeturilor  ( din programul național ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”), demarat de către  specialiștii Asociației Pro Consumatori (APC) și-au propus să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceștia să cumpere produsele în cunoștință de cauză.

Analizele realizate de aceștia pe mai multe sortimente de brânză au condus la descoperirea următoarelor substanțe în unele dintre ele:

-Folosirea amidonului în rețeta unor sortimente de brânză mozzarella de către unii producători induce în eroare consumatorul deoarece Mozzarella se obține numai din lapte, fără adaosuri de altă natură;

-Folosirea natamicinei (E 235) în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semitare, acest aditiv alimentar este folosit ca și conservant artificial cu acțiune antibiotică, antifungică, fiind suspect de favorizarea dezvoltării unor agenți microbieni patogeni. Totodată, poate provoca greață, vomă, anorexie, diaree și iritarea pielii;

-Folosirea în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semi-tare a unui aditiv (E 1105) realizat din proteine extrase din ouă, cunoscut sub denumirea de lysozyme și care poate provoca reacții alergice;

-Folosirea clorurii de calciu (E509) în unele sortimente de cașcaval, ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant.

-Folosirea nitratului de sodiu în unele sortimente de brânzeturi semi-tari. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

 Așa că, dragi giurgiuveni atunci când cumpărați branză uitați-vă mai întâi pe etichetă pentru a ști pentru a afla ce urmează să ajungă în stomac și la ce riscuri vă expuneți.

 (M.Taru)

 

1 COMENTARIU