Senatul a adoptat două proiecte care vizează abrogarea reglementarii prin care se permitea ieșirea anticipată la pensie a judecătorilor și procurorilor.

Modificarea OUG nr. 92/15 octombrie 2018, pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniul justiției, împreună cu propunerea legislativă L84/2020 pentru abrogarea dispozițiilor care reglementează posibilitatea pensionarii anticipate a personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar, este justificată „întrucât, în esență, ambele propuneri legislative reglementează cu privire la dispozițiile art. 1 pct. 142 din Legea nr. 242/2018, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările si completările ulterioare”.

Proiectul de lege abrogă, definitiv, o normă propusă anterior de PSD în Comisia Iordache, care permitea judecătorilor si procurorilor să iasă la pensie la doar 45 de ani si numai  după o vechime de 20 de ani, în  timp ce  majoritatea persoanelor ies la pensie la vârsta de 65 de ani.

Așa cum precizează CSM, pentru criterii care țin de motive personale, de sănătate, există alte prevederi în conținutul Legii 303/2004, care protejează acel magistrat care nu își poate exercita calitatea și atribuțiile de judecător sau de procuror din astfel de motive, beneficiind de suspendare din funcție cu beneficiul indemnizației egale cu 80% din indemnizația de încadrare ca magistrat.

Reglementarea pentru care s-a solicitat abrogarea ar fi avut ca efect, pe termen scurt, pensionarea unui număr însemnat de judecători și procurori, situație cu un impact major asupra bunei funcționări a instanțelor judecătorești și a Parchetelor.

De asemenea, din cauza insuficienței numărului magistraților,  ar fi putut fi puse în primejdie și eficiența și calitatea actului de justiție, precum si respectarea principiului soluționării cauzelor într-un termen rezonabil”, se arată în document.

(Jurnal)