Incendiul produs la finele săptămânii trecute la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală a ținut capul de afiș al știrilor din România. În urma tragediei, șapte oameni și-au pierdut viața, unii ca urmare a arsurilor suferite, alții – susțin rudele – ca urmare a lipsei de oxigen pe parcursul transportului între spitale.

La scurt timp de la apariția primelor ipoteze cu privire la cauzele producerii incendiului (cel mai des vehiculate fiind cele legate de eventualitatea unui scurt circuit sau a supraalimentării rețelei electrice), publicația „Jurnal giurgiuvean” a obținut, în exclusivitate, mărturiile unui giurgiuvean internat, anul trecut, la această unitate spitalicească din Capitală. Din motive lesne de înțeles, omul a dorit să își păstreze anonimatul, motiv pentru care îl vom numi M.S.

Am fost internat cu simptome COVID 19, și am fost chiar în pavilionul 5, cel în care s-a produs tragedia.
În primul rând, vă pot garanta faptul că cei din personalul medical (și mă refer aici la toți, de la infirmiere până la medicul de gardă) și-au făcut datoria. Aveam și atunci persoane care mai mergeau pe la toalete și fumau, pe ascuns. Cât privește un eventual scurt circuit electric, eu, personal, nu prea cred așa ceva. Din două în două zile se făceau verificări ale prizelor și întrerupătoarelor, și, acolo unde erau constatate probleme, acelea erau sigilate! Nu mai puteau fi folosite. Din acest motiv, nu cred că la baza tragediei ar fi stat scurtcircuitul electric. Cât despre faptul că pacienții înghețau în saloane, îmi vine greu să cred, atâta timp cât exista încălzire și, în mai multe saloane, erau chiar și aparate de aer condiționat”, a mai declarat, în exclusivitate pentru „Jurnal giurgiuvean”, M.S, giurgiuveanul care a fost internat, în ultimele luni ale lui 2020, la „Matei Balș”.

(Jurnal)