Situația ultimelor zile a demarat o avalanșă de informații de presă, toate având același subiect: autorizațiile pentru securitate la incendiu a mai multor tipuri de clădiri. Printre acestea, și școlile. La nivel național, conform celor susținute de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, doar 15% dintre clădirile unităților de învățământ posedă acest tip de autorizație, afirmând, totodată, că aproximativ jumătate nu ar necesita acest tip de autorizație.

În ceea ce privește situația la nivelul județului Giurgiu, un număr de 18 clădiri de școli, grădinițe, creșe sau after-school-uri au emisă această autorizație.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu precizau că nu toate clădirile sau amenajările trebuie să obțină Autorizația de Securitate la Incendiu (ASI).

Și clădirile construite înainte de anul 1992 este necesară obținerea ASI pentru situațiile în care se fac modificări structurale și schimbări ale destinației pentru care clădirea a fost construită. Spre exemplu, o unitate de învățământ construită în anul 1980, dacă va aduce modificări în prezent (suplimentarea numărului de clase, adăugarea unui etaj, mansardarea clădirii, modificarea căilor de evacuare, etc.) este necesară obținerea Autorizației de Securitate la Incendiu, în cazul în care se încadrează în categoriile prevăzute în HG 571/2016 privind aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu.

(Jurnal)