Cetățenii se plâng că cimitirele orașului au ajuns la cheremul femeilor ce ”îngrijesc” morminte!

0
1303

Tot mai mulți cetățeni se plâng că cimitirele din Municipiul Giurgiu nu mai sunt de mult locuri de dialog  spiritual cu cei îngropați aici ( părinți, rude, prieteni) și nici locuri de liniște sau reculegere,  din cauza  unor  persoane ( în general femei) ce desfășoară în incinta acestora o activitate fără  a se afla în legalitate.

După cum am aflat de la câțiva agenți de pază ai  cimitirelor este vorba  de  individele ce îngrijesc morminte în schimbul unor sume, nefiscalizate, de bani.

Pe lângă faptul că se drăcuie și se înjură între ele, uneori devin extrem de agresive cu cei care le refuză ofertele– ne  spuneau câțiva cetățeni ce tocmai se aflau la mormântul unei rude. Nu scapi de ele până nu le dai de-o pâine – spunea altcineva.

Giurgiuvenii ce vizitează locurile de veci ale rudelor decedate mai reclamă că  pe lângă  ”ce le poate auzi urechile” se adaugă  stricăciunile și furturile de pe morminte.

O cană, o vază pentru flori sau un ornament,  dacă au șansa de a rezista fără a fi sparte, se plimbă de pe un mormânt pe altul de mai multe ori în timpul unei săptămâni, percepându-se  bani pentru ele, de la rudele celor decedați…

 Întrebați de ce  nu intervin niciodată și nu le interzic acestor  femei să mai intre în  incintă, atât unii paznicii cât și personalul salariat al cimitirelor ne-au răspuns că… ”de frică”!

 Majoritatea acestor femei  sunt de etnie romă și locuiesc în cu familia în apropierea cimitirelor, iar soții lor, copiii, rudele și prietenii  ne pot face rău oricând… mai ales în orele de pază, pe timp de noapte…Nu o dată ne-au amenințat că ne bat, că ne taie…  ne spunea unul dintre cei ce lucrează ca paznic într-un  astfel de loc.

Iată un subiect de reflecție pentru organele de ordine care ar trebui să supravegheze atent familiile celor ce se ocupă cu îngrijirea mormintelor în cimitire, interzicându-le total accesul în incintă celor ce se comportă necivilizat, cu aplicarea sancțiunilor contravenționale sub formă de amenzi.

(Jurnal)