Gara Fluvială din Portul Călărași reabilitată și modernizată integral de către CN APDF Giurgiu SA (galerie foto)

0
275

Compania națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu SA a finalizat lucrările de reabilitare și modernizare a Gării Fluviale din Portul Călărași.

Desfășurate pe o perioadă de trei luni de zile, acestea au presupus reabilitarea integrală a exteriorului acestei gări dată în folosință pentru prima dată în anul 1913.

(Gara Fluvială din Portul Călărași înainte de modernizare)

Vă prezentăm în cele ce urmează un scurt istoric al Gării Fluviale din Portul Călărași.

Nu avem nicio îndoială că și Gara fluvială din Portul Călărași a fost realizată după planurile aceluiași inginer Anghel Saligny, întrucât asemănarea cu Gara fluvială a Complexului portuar Ramadan-Giurgiu este mai mult decât izbitoare.

Singura diferență este dată de anul dării în folosință, cea de la Giurgiu era gata în anul 1905, iar cea de la Călărași a fost dată în folosință în anul 1913, după încorporarea Cadrilaterului la Regatul Romaniei, dată la care au fost instituite curse regulate de pasageri pe ruta Călărași-Silistra.

Pe această rută a circulat în anii interbelici celebrul vas cu zbaturi BORCEA, primul vapor de pasageri construit într-un șantier naval din România (la Drobeta-Turnu Severin).

Lucrările efectuate au presupus:

– lucrări de consolidare a elementelor structurale;

– lucrări de intervenții la fațade și acoperișuri;

– lucrări de reparații la platforme și la sistemul de iluminat;

(Gara Fluvială din Portul Călărași- la finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare)

(Jurnal)