Ce trebuie să facă pacienții rămași fără medic de familie

0
795
medic famile giurgiu

În ultimele luni, doi medici de familie (Mihaela Florea și, mai recent, Vasile Davida) au părăsit această lume, lăsând câteva mii de pacienți fără un medic. Deci, și fără posibilitatea de a beneficia de trimiteri pentru analize de specialitate sau de rețete compensate sau gratuite. În aceste condiții, tot mai mulți dintre aceștia ne-au solicitat sprijinul, pentru a le indica ce pași trebuie să urmeze în aceste situații.

În astfel de condiții, ne-am adresat specialiștilor Casei Județene de Asigurări de Sănătate, care ne-au precizat:

Conform legii, în cazul decesului medicului de familie, contractul cu noi încetează în mod automat. În aceste condiții, asigurații trebuie să migreze către alt medic de familie. Efectiv, este treaba asiguratului de a-și alege alt medic de familie. Este important de știut că nu au un termen în care trebuie să procedeze la această alegere, ci totul depinde doar de nevoile lor, de medicamente sau de trimiteri”.

Referindu-se la momentul în care i se poate elibera unui pacient o rețetă compensată / gratuită sau o trimitere către investigații de specialitate, reprezentanții CJAS Giurgiu au declarat:

Acest lucru se poate face din momentul în care s-a făcut acest transfer. Depinde foarte mult de calitatea asiguratului, dar și de sinceritatea acestuia. Pensionarul sau salariatul beneficiază imediat de acest tip de servicii, în timp ce o persoană cu o profesie liberală ar trebui să aștepte luna următoare, când vine validarea de la Casa de Sănătate. Deci, dacă apare în sistem că respectivul pacient este asigurat, beneficiază imediat de serviciile amintite”.

În concluzie, depinde foarte mult de sinceritatea asiguratului. Pe de altă parte, la acest moment pacienții care au fost înscriși pe listele medicilor de familie care au decedat în ultimele luni, ar putea migra către medicii de familie care mai au locuri libere. Acești pacienți se pot înscrie cu cardul de sănătate la alt medic de familie, astfel că pot beneficia, în continuare, de serviciile necesare.

(Jurnal)