Cea mai bună protecție împotriva gripei este vaccinul, iar în lipsa acestuia, măsurile de igienă.

 Asta ne spun specialiștii în boli infecțioase. Ei lansează și un avertisment: dacă avem gripă și mergem la camera de gardă a unui spital, riscăm să-i contaminăm și pe cei care ajung acolo cu alte afecțiuni, dacă nu luăm măsurile necesare.

 Ce facem ca să evităm gripa

 Cel mai important lucru este să ne spălăm pe mâini sau să folosim soluții antiseptice, pe care le putem cumpăra de la farmacie. Dacă vom tuși în palmă și palma o vom folosi ca să dăm noroc cu cel de alături, să atingem o clanță sau bara din autobuz, e vorba de o contaminare. Nu e vorba numai de partea de a inhala. Și atingerea cu mâna contaminată – ducem mâna la gură, la nas, e același lucru. Medicii mai spun că masca de protecție este utilă atât pentru a ne proteja pe noi înșine, cât și pentru a-i proteja pe ceilalți, în cazul în care ne-am îmbolnăvit de gripă. Nu trebuie folosită însă tot timpul.

Nu o să folosim masca când mergem pe stradă. Este exagerat să mergem peste tot cu masca. Medicii au mai lansat un avertisment în legătură cu prezentarea la camera de gardă. În momentul în care cineva, care are altă afecțiune, ajunge în camera de gardă, este un risc de transmitere, de contaminare. Întotdeauna când veți ajunge acolo veți folosi masca . Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns marţi la 28, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

(Jurnal)