Echipa pirotehnică a ISU Giurgiu a intervenit, în această după-amiază, pentru ridicarea unei bombe de aruncător, de calibrul 120 mm ce a fost descoperită în urma unor lucrări de excavare. Misiunea a avut loc pe B-dul Mihai Viteazul din municipiul Giurgiu, acolo unde se efectuează lucrări de șantier pentru amenajarea unui spațiu comercial.

În urma activităților de detectare, nu au mai fost găsite obiecte asemănătoare.

Muniția a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă în poligonul de specialitate.

De la începutul anului, pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu au mai ridicat: trei proiectile explozive de calibrul 76 mm și 152 mm, un cartuș de infanterie de calibrul 7,62 mm, un focos fuzant de proiectil, un proiectil perforant de calibrul 100 mm și o bombă de aruncător, de calibrul 82 mm din localitățile Giurgiu, Mihai Bravu, Băneasa, Comana, Frasinu și Copaciu.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.
Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.
Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată”, se precizează într-un comunicat al ISU Giurgiu.

(Jurnal)