Gospodarii care decid să  scape de gunoiul menajer , vegetal sau deșeuri, în general, dându-le foc, vor  avea de acum încolo o problemă, riscând să fie sancționați de pompieri. Sunt vizați în aceste cazuri mai ales locuitorii  din mediul rural.  

Dincolo de faptul că prin arderea acestora  focul se poate întinde ,  a fost luată în calcul și poluarea aerului  de cei ce au emis o Hotărâre de Guvern în acest sens. Astfel, fumul poate fi extrem de supărător pentru trecători sau pentru vecinii celor care scapă de deșeuri în acest fel. Sancțiunile  în astfel de cazuri pot fi  cuprinse între 1000 și 2500 de lei.

Potrivit articolului 1 din Hotărârea de Guvern nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, articolul 3, se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Autorităţile anunţă amenzi și pentru cei care vor mai arde frunzele în spatele casei. În felul acesta primarii din zonele rurale vor trebui să ducă de acum muncă de convingere cu oamenii. Şi sumele nu sunt deloc mici: între 400 şi 800 de lei pentru persoane fizice şi 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice. Actul normativ privind gestionarea deşeurilor compostabile va intra în vigoare din data de  20 februarie.

(Jurnal)