A murit Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

0
406

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani, 7 luni și 3 zile în care a fost suverana Regatului Unit. 

Cu câteva ore înainte de anunțul oficial al decesului, medicii săi deveniseră îngrijorați de starea ei de sănătate, după o evaluare amănunțită, și recomandaseră ca ea să rămână sub supraveghere medicală permanentă la castelul Balmoral din Scoția.

Imediat, membrii familiei regale au început să se îndrepte de urgență către castelul Balmoral. După ce fiii Reginei și prințul William, nepotul său, au sosit la castel, Palatul Buckingham a făcut anunțul oficial: Regina Elisabeta a II-a a murit. Noul suveran al Marii Britanii devine fiul ei cel mare, Charles.

Familia regală britanică are legături istorice cu România. Regina Maria a României, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Regatului Unit. Charles, noul rege al Marii Britanii, este un prieten al României.

Regina Elisabeta a II-a a fost simbolul monarhiei constituționale britanice și al devotamentului față de propriul popor. Sincere condoleanțe poporului britanic pentru această pierdere.

(Foto: Profimedia Images)

(Jurnal)