Zeci de milioane de americani obligați, prin decret federal, să se vaccineze

0
158

Companiile americane cu mai mult de 100 de angajați vor fi obligate să aibă lucrătorii vaccinați anti-COVID sau să le facă teste săptămânal începând din 4 ianuarie 2022, potrivit termenilor unui decret federal , relatează The Washington Post.

Iată cum, în timp ce la noi este acuzată vehement această măsură în spațiul public, chiar și prin demonstrații de stradă sau prin portavocea antivaccinistei Dana  Șoșoacă, în America autoritățile statului nu se joacă , aplicând  orice măsură, aricât ar fi de  antipopulară care vine în sprijinul luptei împotriva Covid.

Astfel, angajații americani care nu vor să se vaccineze vor trebui testați săptămânal și vor trebui să poarte mască la locul de muncă. Firmele le pot cere însă angajaților să plătească pentru teste.

Măsura se aplică personalului medical, dar și companiilor care au contracte cu agențiile federale. Zeci de milioane de salariaţi americani vor trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 până la data de 4 ianuarie. Potrivit calculelor, sub incidența acestei măsuri intră două treimi din forţa de muncă din SUA.

Reglementarea va fi pusă în aplicare în regim de urgență de către Departamentul Muncii, în efortul Casei Albe de a crește rata de vaccinare în întreaga țară.

Măsura, anunțată de Casa Albă încă din septembrie, este deja contestată de unele companii, de republicani și de antivacciniști. Oficialii de la Casa Albă spun însă că termenii în care a fost redactată reglementarea la nivel federal va anula orice eforturi ale statelor de a limita impactul acesteia.

Compania Tyson Foods sau United Airlines,  au anunțat impunerea acestei  obligaţii pentru angajaţii lor, relatează AFP, preluată de Agerpres.

De asemenea, constructorul auto Ford le-a cerut celor 32.000 angajaţi ai săi să se vaccineze până la 8 decembrie, cu unele excepţii de natură religioasă sau medicală.

Până în prezent, 222 de milioane de americani au făcut cel puțin o doză de vaccin, dar cifrele variază foarte mult în diferite părți ale țării.

Până la această oră pandemia de COVID-19 a cauzat moartea a aproximativ 750.000 de persoane.

Oficialii de la Departamentul Muncii și de la Casa Albă au petrecut săptămâni întregi elaborând textul, ținând cont de probabilitatea mare de a fi contestat și de complexitatea problemelor pe care le ridică aplicarea acestei reglementări ce va viza sute de mii de firme și circa 84 de milioane de angajați în întreaga țară, scrie The Washington Post.

Conform acelorași surse, Companiile care nu se conformează noilor reglementări riscă amenzi de 13.000 de dolari pentru fiecare angajat .

(Jurnal)