Zeci de bătrâni au fost evacuați astăzi dimineață, dintr-un cămin ce a fost cuprins de flăcări, pe strada Ramadan din Municipiul Giurgiu

0
558

O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului, iar 28 de persoane au fost evacuate dintr-un cămin pentru persoane vârstnice într-un incendiu izbucnit astăzi dimineață în Municipiul Giurgiu, pe strada Ramadan…

Alăturat o altă casă de pe șoseaua Sloboziei din municipiul Giurgiu,  a fost, la rândul ei, cuprinsă de flăcări. Urmare a acestui incendiu o femeie în vârstă de 91 de ani a ajuns la spital,  cu  probleme medicale deja existente. Ea a fost preluată de un echipaj SMURD și transportată la spitalul județean Giurgiu unde i s-au dat primele îngrijiri.

Incendiul s-a manifestat violent, cu degajări de fum,  casa aflându-se  poziționată în imediata apropiere a unui cămin pentru persoane vârstnice. Fumul a pătruns și în clădirea respectivă, fiind necesară evacuarea persoanelor care erau cazate în cămin și a personalului de serviciu, ca măsură de protecție.

Imediat, s-au aerisit toate încăperile afectate de fum, mai ales  la etaj, iar 27 de persoane au fost conduse în sălile amenajate la parterul clădirii.
Concomitent cu acțiunea de evacuare și salvare a acestor persoane, pompierii au acționat pentru stingerea incendiului la locuința alăturată, din strada Ramadan.  Aici focul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 250 mp…
Proprietarii locuinței s-au autoevacuat și din fericire  nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, însă locuința acestora a fost grav afectată de incendiu, cât și la alte două proprietăți vecine, care s-au înregistrat cu pagube materiale.
Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o cisternă, o descarcerare, un echipaj SMURD și două ambulanțe SAJ.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure:
– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

(Jurnal)