duminică, februarie 5, 2023
Acasă Actualitate Cât trebuie să lucreze, ca îngrijitoare în Italia, o femeie, pentru a primi...

Cât trebuie să lucreze, ca îngrijitoare în Italia, o femeie, pentru a primi pensie în România!

0
372

La acest moment sunt destule giurgiuvence care lucrează în Italia, îngrijind bătrâni sau persoane cu dizabilități, sub termenul de ”badante”. Familiile acestora ne-au adresat întrebarea cât trebuie să lucreze o persoană pentru a putea obține pensie, după doar cinci ani de cotizare: limită de vârstă, invaliditate, incapacitate, pensii contributive.

Cetățenii români care au lucrat sau lucrează în străinătate vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă).

Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România. În cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci, zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca vechime anii munciți peste graniță.

Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu contract de muncă.

(Jurnal)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com