Vizita secretarului Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, Alexandru Andrei, în Bulgaria

0
286

La jumătatea acestei săptămâni, deputatul Alexandru Andrei, în calitate de secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, a participat la o vizita de cooperare bilaterală în Bulgaria. Deputatul giurgiuvean a fost însoţit în această vizită de președintele Comisiei – Dorel Căprar și deputatul Vlad Bontea, membru al Comisiei, vizită despre care deputatul giurgiuvean a scris, pe larg, pe contul său de facebook.
Primul obiectiv de pe agenda acestei vizite a fost întâlnirea cu Krasimir Karakachanov, viceprim-ministru pentru ordine publică și securitate și ministru al apărării din țara vecină, întâlnire la care au participat și omologii din Comisia pentru securitate internă și ordine publică – reprezentată de președintele Tsvetan Tsvetanov – și Comisia pentru apărare a Parlamentului Bulgariei.
În dialogul purtat, s-a vorbit despre similitudinea pozițiilor și congruența intereselor României și Bulgariei, state membre NATO și UE. Din discuții, a reieșit importanța intensificării cooperării dintre cele două părți, prin exerciții militare comune, dar și prin susținerea în comun a unor proiecte în cadrul cooperării la nivelul Uniunii Europene. La întâlnire a fost prezent și ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Bulgaria, Ion Gâlea.
După aceasta prima întâlnire, discutiile au continuat cu Tsvetan Tsvetanov, președintele Comisiei pentru securitate internă și ordine publică.
“Între Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și cea pentru securitate internă și ordine publică din Parlamentul Bulgariei există, deja, o strânsă colaborare, prin care membrii ambelor comisii încearcă să susțină activitatea guvernelor din cele două țări și a structurilor de forță din România și Bulgaria. De altfel, președintele Tsvetan Tsvetanov – fost ministru de interne al țării vecine – este un prieten al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
De altfel, în programul vizitei în Bulgaria am avut o întâlnire şi cu membrii Comisiei pentru Apărare din Adunarea Națională a Republicii Bulgaria – delegație condusă de președintele comisiei, generalul Constantin Veselinov Popov. Ca și în celelalte discuții purtate cu omologii bulgari, și de această dată a fost subliniată importanța obiectivelor comune în ceea ce privește apărarea celor două țări și apartenența la NATO”, a scris, pe contul său de socializare, deputatul Alexandru Andrei.

A doua zi a vizitei în Bulgaria a debutat cu o întâlnire la Ministerul de Interne al țării vecine, acolo unde ministrul  Mladen Marinov a subliniat buna colaborare dintre România și Bulgaria, atât la nivelul conducerii Ministerelor de Interne din cele două țări, cât și între structurile similare din România și Bulgaria.

“A fost adusă în discuție necesitatea întăririi cooperării dintre cele două ministere pe linia combaterii migrației ilegale și a traficului depersoane. De asemenea, s-a discutat despre coordonarea eforturilor structurilor celor două ministere în vederea asigurării ordinii publice și a siguranței cetățenilor prin patrule comune, dar și în ceea ce privește cooperarea internațională, cu accent pe colaborarea în cadrul Interpol și Europol. O problemă deosebită pe care am adus-o în atenția conducerii Ministerului de Interne bulgar este cea privind siguranța cetățenilor români care tranzitează țara vecină sau își petrec vacanțele aici, în contextul incidentelor în care aceștia au fost victime (în special, furturi de și din autoturisme). Am primit asigurări că Ministerul de Interne bulgar va întări măsurile de siguranță, astfel încât să nu se mai repete astfel de incidente neplăcute“, a mai scris deputatul giurgiuvean.

A urmat apoi o vizita la Directoratul General al Poliției de Frontieră din Bulgaria, unde au avut loc discutii cu comisarul șef Stoyan Ivanov, director adjunct al structurii.
Un alt obiectiv înscris pe agenda întâlnirilor din Bulgaria a fost Directoratul General al Jandarmeriei bulgare, acolo unde membrilor delegației Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților li s-a alăturat inspectorul general adjunct al Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoș. Directorul structurii ce ne-a găzduit, generalul Krasimir Dobrev, a prezentat misiunea și principalele activități ale Jandarmeriei bulgare, în timp ce generalul Georgi Gaykov, comandantul unității speciale anti-teroriste a prezentat modalitatea de contracarare a amenințărilor cu un grad ridicat de risc la adresa securității naționale. Au urmat o serie de exerciții demonstrative de intervenție cu mijloace specifice pentru restabilirea ordinii publice și de neutralizare a unui potențial atac terorist. Vizita de la Directoratul General al Jandarmeriei Bulgare a fost urmată de întâlnirea cu reprezentanții Directoratului General pentru Pompieri și Protecție Civilă.

“La sediul instituției am fost întâmpinați de generalul Nikolay Nikolov, însoțit de directorul Centrului Național 112, Tsvetomir Tsekov. Cei doi oficiali ne-au prezentat Strategia Națională 2018-2020 pentru managementul situațiilor de criză din Bulgaria, dar și cele mai recente modificări legislative în vederea implementării unui sistem reactiv ce vizează o alertare timpurie a populației”, mai scria Alexandru Andrei.

Ultima întâlnire de pe agenda vizitei de cooperare bilaterală în Bulgaria a fost cea cu primarul capitalei – Sofia – Yordanka Fandakova, care a fost însoțită de Kristina Lazarova, director al Directoratului pentru ordine publică și securitate al municipalității. Subiectele discuției de la Primăria Sofia au vizat infrastructura strategică, menținerea ordinii publice în capitală și funcționarea Centrului Municipal de Supraveghere. Un accent special a fost pus pe discuțiile privind gestionarea evenimentelor ce decurg din deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene, dat fiind faptul că Bulgaria a încheiat recent acest ”capitol”, iar România urmează să preia președinția C.E. anul viitor. Pentru gestionarea acestor evenimente, Bulgaria a înființat Centrul de Siguranță, o structură în care funcționează echipe de intervenție rapidă. Gazdele noatre ne-au vorbit și despre eforturile pe linia comunicării, în vederea pregătirii cetățenilor ce ar putea fi afectați de măsurile suplimentare de securitate și restricționare a traficului în timpul desfășurării reuniunilor C.E.