Valeriu Gheorghiţă, șeful campaniei de vaccinare, la nivel național, a explicat că masca de protecţie rămâne și după vaccinare, o barieră fizică foarte importantă în limitarea răspândirii infecţiei de covid-19, indiferent de varianta virală.

Medicul militar a declarat că o singură doză de vaccin nu ne protejează și este nevoie să respectăm schema de vaccinare tocmai pentru a avea beneficii, pentru că infecția cu varianta Delta crește gradul de spitalizare de 2 – 3 ori.

… Pentru a preveni o creștere a numărului de cazuri recomandarea este să purtăm masca de protecție, mai ales atunci când participăm la diferite evenimente unde este un număr mare de persoane și în spații închise. Mesajul este de a continua vaccinarea pentru că ne protejăm de forme severe indiferent de varianta virală de care vorbim”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

El a mai precizat că tulpina Delta poate să producă reinfecții.

Practic, avem un risc de 20 – 50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă am trecut prin boală”, a declarat Gheorghiţă. Medicul recomandă românilor să aibă grijă în continuare la respectarea măsurilor: purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor când dăm jos masca, respectarea distanțării, aerisirea încăperilor și evitarea zonelor supraaglomerate.

Datele de eficiență din Marea Britanie arată că după schema de vaccinare completă cu vaccinul Pfizer, eficiența în prevenția COVID simptomatic este de 88%, iar în riscul de spitalizare este de 96%!

În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, eficiența față de boala simptomatică este de circa 60%, iar pentru prevenirea spitalizării de circa 92%.

(Jurnal)