Un proiect care desființează munca la negru! Cine sunt primii vizați…

0
185

Peste un milion de români ar putea plăti noi taxe. Este vorba despre cei care lucrează la negru, ministerul Muncii dorind ca aceştia să fie obligați să plătească impunerile la pensie şi la sănătate.

Vizaţi sunt grădinarii, bonele, menajerele, zugravii sau cei care plimbă câinii. Ministrul Muncii vrea să-i oblige pe români să nu mai lucreze la negru şi să plătească contribuţii la pensie şi sănătate.

Acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie – crede ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a  postat ministrul Muncii, pe Facebook.

Raluca Turcan a explicat că efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii şi în creşterea numărului celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.

În momentul în care noua lege va intra în vigoare, angajatorul va trebui să meargă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, de unde va cumpăra niște tichete tipărite. Fiecare tichet are o valoare de 15 lei. Cu aceste tichete, prestatorii de servicii vor fi plătiți, iar aceștia vor putea transforma tichetele în  numerar. Practic, din suma brută, prestatorul va lua 79,2%, iar statul 20,8%.

 De exemplu, dacă în acest moment o bonă încasează un salariu de 2.500 de lei în mână, după ce i se va reține contribuția pentru pensie și sănătate, va încasa doar 1.980 de lei, diferența de 520 de lei urmând să ajungă la stat.

(Jurnal)