Un nou virus ucigător pentru animale a ajuns la granița cu România, din Bulgaria

0
262

Un nou virus ar putea  deveni fatal pentru crescătorii de animale din România, după ravagiile făcute până acum  de pesta porcină. O boală care ucide caprele şi oile este déjà deja la graniţele ţării noastre.

Autorităţile române spun că au luat deja primele măsuri de prevenţie împotriva Pestei micilor rumegătoare, care  a invadat Bulgaria. Transporturile de oi şi capre sunt atent monitorizate şi controlate. Între timp, românii  care trăiesc din oierit sunt îngroziţi de ideea că ar putea rămâne la rândul lor  fără animale. Petre Daea, ministrul Agriculturii confirmă pericolul care ne paște, ca un blestem:

Țara a fost și este încă amenințată și s-a depistat această boală, este pesta rumegătorilor mici descoperită în Bulgaria.                                              

Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt al  ANSVSA explică ce este acest nou virus:

Acest virus se transmite, în special, de la animal la animal prin contact direct cu acesta. Faţă de virusul pestei porcine africane, el rezistă foarte puţin timp în mediul extern. Există vaccin pentru el, dar în momentul de faţă situaţia se prezintă astfel: avem pesta micilor rumegătoare în două localităţi de la graniţa Bulgariei cu Turcia.

Specialiștii ANSVSA spun că au luat deja primele măsuri. Transportul de oi şi capre este monitorizat cu atenţie în tot ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu Bulgaria. Mai mult, s-au intensificat controalele şi în trafic, dar şi la graniţa cu Bulgaria.

(Jurnal)