Doi baschetbalişti americani,care activează la clubul Cuza Sport din Brăila, au fost atacaţi sâmbătă noapte cu sticle şi cu un cuţit, pe o terasă din centrul Brăilei. Cazul seamănă izbitor cu scandalul din urmă cu câțiva ani, când un alt baschetbalist american, Chauncey Hardy, ce evolua la o echipă de baschet giurgiuveană, şi-a pierdut viaţa după un conflict izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3:30, în clubul „Emotione” din Giurgiu, ucis tot de un interlop (Ionuţ Tănăsoaia, cunoscut sub numele de Gipsy Gipsanu).

Din fericire în acest caz de la Brăila cei doi baschetbalişti americani au supraviețuit. Similitudinea celor două situații demonstrează că, din păcate, în România, clanurile și interlopii nu sunt doar termeni desprinși din filme, ci realități ale unei societăți mult prea conciliantă cu infractorii, care devin locatari temporari, pe perioade din ce în ce mai scurte, ai închisorilor de maximă siguranță (vezi Penitenciarul Giurgiu) urmând ca reinserția lor socială să aibă ca efect comiterea de alte noi infracțiuni și implicit inventarierea de noi victime. Dar din câte constatăm, liderii noștri politici iubesc infractorii Ba chiar unii dintre aceștia au ajuns să își ceară și scuze pentru că Legea ar fi prea prea dură cu ei (?!)

Așa s-a întâmplat și în cazul lui Tănăsoaia, cel ce l-a ucis pe baschetbalistul Chauncey Hardy, caz în care instanța a dispus o pedeapsă de 7 ani de închisoare cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Dar pentru că Tănăsoaia a fost un ”exemplu” (??) pe perioada detenției, instanța a dispus liberarea condiţionată cu doi ani mai devreme. Avem convingerea că și în cazul interlopului din Brăila, legea penală va fi aplicată în același fel. Mai marii Justiției vor căuta orice mijloc să nu îi încalce acestui interlop fără scrupule, drepturile în timp ce tinerii baschetbaliști aproape uciși în bătaie vor fugi cât mai departe de acestă țară, România, de care vor vorbi întodeauna ca despre cel mai mare coșmar al vieții lor. Și ce dacă! Politicienii noștri vot continua să le dăruiască o lege a amnistiei, cerându-le iertare pentru vina noastră, a oamenilor onești, că n-am ucis încă pe nimeni pentru a ne bucura la rândul nostrum de privilegii.