Ultima chichiță în materie de cheltuit banii statului: Spor pentru Praf!

0
227

Fosta guvernare a lăsat – cum scria un site – ”o bombă cu ceas în bugetul țării”! Astfel, zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei SPORURI pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Pe acest considerent, se plătesc, de la buget, milioane de euro pe lună…

Una dintre aceste instituții este cea condusă de Renate Weber , Avocatul Poporului, care oferă sume consistente angajaților sub pretextul că aceștia își periclitează văzul , stând cu ochii în computer, în praf, și că pe birouri s-ar găsi diverse bacterii.

Un spor care aruncă ”praf în ochi” cetățenilor onești din această țară este cel inventat de chiar avocatul poporului, Renate Weber, și anume sporul pe praf!

Luna aceasta, premierul Florin Cîțu, analizează, în vederea elaborării proiectului de buget pentru 2021, situația sporurilor acordate în sectorul public pentru a vedea care dintre ele se justifică și poate cu această ocazie va constata și aberația Avocatului Poporului, o instituție care funcționează în București la parterul unei clădiri cu geamuri mari de sticlă, renovate, prin care greu ar putea trece Praful.

Cu toate astea angajații de aici primesc mii de lei pentru condiții de muncă vătămătoare (??) deși nu lucrează nici în vreo mină, nici în praful străzii, nici în betoniere, ci la niște computere ca multe alte milioane de alți români.

Diferența este că angajații Renatei Weber primesc sporuri grase pentru condiții (închipuit) vătămătoare. Dar hai să vedem care sunt acestea:

Director: spor de condiții vătămătoare 2.500 lei/lună; salariul lunar – 18.300 lei

Șef-serviciu: spor de condiții vătămătoare 1.600 lei; salariul lunar – 13.500 lei

Auditor: spor de condiții vătămătoare 1.500 lei , salariul lunar – 12.000 lei

Consilier: spor de condiții vătămătoare 1.350 lei; salariul lunar – 11.500 lei .

Până și Șoferul primește spor de condiții vătămătoare, în cuantum de 650 lei ( salariul lunar – 6.000 lei). Cu siguranță, ați înțeles, este un cadou făcut pentru a închide gura subalternilor.

Sporurile pentru condiții vătămătoare au explodat în fosta guvernare în ultimii doi ani, în diverse ministere, pe parcurs ele triplându-se.

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.

Ultimul scandal este cel pe seama sporului de COVID dat de către prefecturi salariaților din această instituție, de parcă cei din mediul privat ar lucra în niște clopote de sticlă feriți de orice risc, de orice pericole. Dar atâta timp cât Legea cere aplicarea acestor sporuri, așa cum ne spunea un oficial de la Giurgiu, șefii o fac , așa cum menționam mai sus, pentru fidelizarea salariaților din subordine.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe următoarele criterii:

a. înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

(Jurnal)