Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată de Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU).  Important de știut este faptul că Spania a intrat pe lista galbenă, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

„Se aprobă lista şi clasificarea ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic în vederea stabilirii persoanelor asupra cărora se instituie măsura carantinei de 14 zile cu privire la cei care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre. Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I şi se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”, prevede Hotărârea nr. 45 a CNSU.

Principalele modificări în noua clasificare a statelor cu risc epidemiologic sunt următoarele:

– în zona roșie au intrat Fiji, Jersey, Cipru, Cuba si Insulele Virgine Britanice;

– în zona galbenă au intrat: din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Chile, Botswana, Bahrain si Saint Kitts și Nevis și din zona verde, în urma creșterii incidenței: Spania, Andorra si insulele Virgine ale Statelor Unite;

În zona roşie se regăsesc: Seychelles, Columbia, Namibia, Mongolia, Argentina, Kuweit, Fiji, Tunisia, Uruguay, Jersey, Oman, Cipru, Maldive, Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud, Costa Rica, Suriname, Cuba, Panama, Paraguay, Insulele Virgine Britanice, Nepal, India

În zona galbenă se află: Chile, Saint Kitts si Nevis, Emiratele Arabe Unite, Georgia,  Kârgâzstan, Portugalia, Malaysia, Botswana, Spania, Trinidad si Tobago, Bahrain, Irak, Federaţia Rusă, Bolivia, Zambia, Iran, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Andorra, Guyana.

Restul ţărilor lumii se află pe lista verde.

(Jurnal)